Rate this post
 • Sta eens stil…
  Rate this post

  Een uitvaart hoeft niet altijd plaats te vinden in een uitvaartcentrum. Een huiskameruitvaart kan een troostvolle herinnering bieden voor later.

  Geen uitvaart is hetzelfde. Misschien gaat jouw voorkeur uit naar een groots afscheid in het uitvaartcentrum waar alle vrienden, familie en kennissen een laatste groet kunnen brengen. Maar je kunt ook kiezen voor een klein, intiem afscheid. Op een vertrouwde locatie, waar je het grootste deel van jouw leven hebt doorgebracht: thuis, in de huiskamer.

  ‘Mijn vader was al heel lang ziek. Hij werd steeds minder mobiel, en de wereld om hem heen werd elke dag een beetje kleiner. Zijn leven speelde zich grotendeels thuis af. Tijdens de laatste jaren van zijn leven lag hij altijd in de woonkamer. Bij het raam, met uitzicht op de tuin. Dat was zijn favoriete plek. Hij had groene vingers en voordat hij ziek werd, was hij iedere dag bezig in de tuin. Toen hem dat fysiek niet meer lukte, zag hij er nauwlettend op toe dat mijn moeder de tuin onderhield. Hij gaf naar hoogstpersoonlijk instructies via het raam.

  Door zijn lange ziektebed heeft mijn vader uitgebreid nagedacht over zijn uitvaart. Hij had een hekel aan uitvaartcentra, zei hij altijd. ‘Daar heb ik niks te zoeken.’ Toen hij overleed, hebben we hem beneden in de woonkamer opgebaard. Op zijn plekje, bij het raam. Ook de afscheidsceremonie zou daar plaatsvinden. Samen met de uitvaartverzorger organiseerden we zijn uitvaart.

  Op de dag zelf was het prachtig weer. Er waren zo’n 20 mensen aanwezig: alleen familie en zijn meest dierbare vrienden. We droegen mijn vader naar de tuin voor de afscheidsceremonie. We vertelden verhalen over zijn leven en brachten een laatste groet. Na de ceremonie plukten we zijn favoriete bloemen uit de tuin en legden die bij de kist, voordat mijn vader naar het crematorium werd gebracht met de rouwauto. Mijn moeder en ik gingen met hem mee. De rest van de gasten bleef bij ons in de tuin. Na ons laatste afscheid zijn we teruggegaan naar huis. Samen met onze gasten dronken we koffie en haalden we anekdotes op in de tuin.

  Het was een ontzettend verdrietige dag, maar tegelijkertijd bood het troost dat we de uitvaart konden organiseren zoals mijn vader dat had gewild. Intiem, bijzonder en persoonlijk, in een vertrouwde omgeving. We hebben zijn laatste wens in vervulling gebracht.’

  – Marianne

  Echt Uitvaartzorg Boerhaave
  Harnold Nieboer: ‘Een afscheid thuis biedt de mogelijkheid om met een klein gezelschap afscheid te nemen op een vertrouwde plek. Maar in sommige gevallen is het niet mogelijk om thuis een uitvaart te organiseren. Bijvoorbeeld door een gebrek aan ruimte. In zo’n geval is het mogelijk om bij ons een huiskameruitvaart in het uitvaartcentrum te organiseren. Wij hebben een aparte ruimte waarin we een intieme, persoonlijke sfeer hebben gecreëerd. Denk hierbij aan comfortabele stoelen en banken, maar ook bloemen, kussens en kleedjes. Er kan muziek worden afgespeeld, of er kan iemand spreken. De huiskameruitvaart kan helemaal naar wens worden georganiseerd. Achteraf is er ruimte in de aula voor condoleances en om na te praten. Wij zetten ons in om de uitvaart volledig naar wens te laten verlopen.’

  Wat je nog niet wist over…
  Naast een huiskameruitvaart – bij de overledene thuis of in het uitvaartcentrum – zijn er nog veel meer bijzondere uitvaartlocaties. Denk bijvoorbeeld aan de natuur: een open plek in het bos waar de overledene ieder weekend wandelde, op het strand van zijn of haar favoriete vakantiebestemming, of in een speciale openluchtaula. Maar je kunt een uitvaart ook organiseren in een museum, theater, café of een leegstaande fabriek. Een unieke uitvaartlocatie kan minder beladen voelen dan een uitvaartcentrum. Alles is bespreekbaar.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply