Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Sta eens stil…
  Rate this post

  Wanneer een dierbare overlijdt, staat je wereld even stil. Iemand van wie je veel hield, is er ineens niet meer. Het liefst houd je hem of haar zo lang mogelijk bij je. Wat als dat kan met een tastbare herinnering?

  Het is altijd fijn wanneer een overledene zijn of haar wensen voor de uitvaart goed heeft vastgelegd. Dat maakt het gemakkelijker om passend afscheid te nemen. Maar ook de nabestaanden kunnen wensen hebben. Wat betreft de uitvaart, maar ook wat betreft de tijd daarna. Sommige geliefden vinden het belangrijk om voor altijd een ‘stukje’ van hun overledene dierbare te bewaren.

  Ik was begin zestig toen mijn tweelingzus overleed. Ze vocht al lang tegen een vreselijke ziekte en ik vocht van begin tot eind met haar mee. Ik hield haar hand vast tijdens ziekenhuisbezoeken en verzorgde haar waar nodig. Jaar in, jaar uit bleven we strijden. Goed nieuws, slecht nieuws en nog slechter nieuws… Na een ziektebed van tien jaar gaf het lichaam van mijn lieve zus het op.
  Het overlijden kwam niet onverwachts, maar ik was compleet gebroken. Mijn tweelingzus was mijn maatje, mijn wederhelft, mijn steunpilaar. Het voelde alsof een deel van mijzelf was weggenomen. De dagen na het overlijden kon ik amper beseffen wat er was gebeurd. Maar in die tijd moest de uitvaart natuurlijk wel geregeld worden. Gelukkig had mijn zus haar wensen duidelijk vastgelegd. Ze wilde gecremeerd worden, en haar as mochten we uitstrooien over de Waddenzee, haar lievelingsplek.
  Het was fijn dat mijn tweelingzus duidelijk voor ogen had hoe haar uitvaart eruit moest zien. Maar ik had eigenlijk ook een wens. Het lege gat in mij dat was ontstaan door haar overlijden, wilde ik graag opvullen met iets persoonlijks. De uitvaartverzorger adviseerde mij over het verwerken van as in gedenkobjecten. In het uitvaartcentrum heb ik verschillende voorbeelden bekeken van as sieraden. De keuze was ontzettend ruim: dat ging van een minimalistische ring tot kettingen met grote hangers.
  Samen met mijn dochter heb ik toen gekozen voor een armbandje met daarin de naam en een heel klein beetje as van mijn zus verwerkt. Het is precies gemaakt zoals ik het wilde. Het armbandje is een tastbare herinnering aan mijn lieve tweelingzus, die ik nu voor eeuwig bij me draag. Zo voelt het toch nog een beetje alsof ze bij me is.

  Sandra (68)

  Echt Uitvaartzorg Boerhaave
  Jan Nieuwland: ‘Een uitvaart is altijd verdrietig, maar het afscheid kan ook ergens heel mooi zijn. De tijd daarna valt vaak juist zwaarder. Veel nabestaanden ervaren een leeg gevoel, omdat die waardevolle persoon ineens niet meer in hun leven is. Een tastbare herinnering kan dan veel troost bieden. En dat kan van alles zijn. Van een mooie urn met een foto of patroon tot een met as gevuld kettinghangertje. In ons uitvaartcentrum zijn verschillende voorbeelden beschikbaar die een idee geven van wat er allemaal mogelijk is. Het gaat er uiteindelijk om dat het gedenkobject de nabestaande extra steun geeft in de moeilijke tijd na de uitvaart. Vooral bij een urnsieraad heb je dan het gevoel dat je je dierbare voor altijd nog een beetje bij je draagt. Dat kan heel troostend werken.’

  Wat je nog niet wist over…
  Van een volwassen persoon blijft na de crematie gemiddeld drie kilo as over. Deze wordt in het crematorium standaard een maand bewaard in een urn. Dit wordt ook wel de ‘bedenktijd’ genoemd: de periode waarin je kunt nadenken over wat je met de as wilt gaan doen. Daarin zijn heel veel mogelijkheden. De as kan op verschillende manieren en locaties uitgestrooid worden. Dat kan over open zee, binnenwater of een rivier, of juist op een daartoe bestemd strooiveld. Natuurlijk kun je de as ook thuis bewaren in een mooie urn.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply