Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Sta eens stil…
  Rate this post

  Sta jij er wel eens bij stil dat je er op een dag niet meer zult zijn? Eens komt er een tijd dat je nabestaanden jouw uitvaart moeten regelen. Zou het dan niet fijn zijn als zij exact weten wat jouw wensen waren? Dat ze een afscheid kunnen verzorgen dat precies past bij wie jij was? Daarom is het goed om er nú even bij stil te staan. Er is zoveel meer mogelijk dan je misschien denkt.

  Hoe?
  Er zijn zoveel mogelijkheden om een uitvaart te organiseren. Waarschijnlijk zijn er opties waar je zelf nog niet eens bij stil hebt gestaan. Een afscheidsdienst op een speciale plek, rouwvervoer in je eigen volkswagenbusje, een fotoreportage of de plechtigheid laten filmen, een high tea of een borrel na afloop; er is zoveel mogelijk. En wanneer je het anders dan anders wilt, betekent dat niet automatisch dat er meer kosten aan verbonden zijn. Wist je dat je een afspraak met de uitvaartverzorger kunt maken om hier meer informatie over te krijgen? ‘Wij zetten graag onze kennis en ervaring in om jou te helpen bij het maken van je keuze’, aldus Joyce Nijholt van Uitvaartzorg Boerhaavelaan.
  Denk er eens over na en praat erover met je partner of je kinderen. Het is belangrijk dat je naasten weten wat jouw wensen zijn.

  Wat?
  Je kunt je uitvaartwensen trouwens ook laten vastleggen in een codicil. Vooral als het moeilijk of niet mogelijk is om je wensen met naasten te bespreken. In het codicil geef je aan wat jouw persoonlijke wensen zijn. Om het rechtsgeldig te laten zijn, moet je het wel met de hand invullen en ondertekenen. Je kunt het bij je verzekeringspapieren bewaren of het opsturen naar je uitvaartverzorger. ‘Een ingevuld en ondertekend codicil leggen wij vast in onze administratie’, legt Joyce uit. ‘Je krijgt van ons dan een kopie terug.’

  Waar?
  Begraven, cremeren of je lichaam doneren aan de wetenschap: dat zijn op dit moment de mogelijkheden waaruit je in Nederland kunt kiezen. Die keuze is heel persoonlijk en heeft vaak te maken met persoonlijke voorkeur en religieuze opvattingen.
  Je kunt op iedere gemeentelijke begraafplaats begraven worden en hoeft dus niet te kiezen voor je eigen woon- of geboorteplaats. Of misschien spreekt een natuurbegraafplaats je juist meer aan.
  Een asbus mag thuis bewaard worden of bijgezet worden in een urnengraf of –nis. Sinds enkele jaren mag de as zelfs op elke willekeurige plaats verstrooid worden (mits daarvoor vooraf toestemming is gevraagd aan de eigenaar van de grond).

  Wie?
  Uitvaartzorg Boerhaavelaan is al vele jaren in begrip in Groningen. ‘Het is altijd ons uitgangspunt geweest om iedereen met raad en daad terzijde te staan’, vertelt Joyce vol passie. ‘De mensen zoveel mogelijk uit handen te nemen. Door alles te bespreken, de praktische zaken en het emotionele goed te combineren, doen wij ons best om jou te ontzorgen.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply