Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Sta eens stil…
    Rate this post

    Voor veel ouders is het nog altijd een dilemma: Neem ik mijn kind mee naar een begrafenis? Uiteraard is daar niet een standaard antwoord op te geven. Het hangt heel erg van de leeftijd van het kind én zijn karakter af, maar ook hoe je er zelf mee omgaat. Toch is het wel zo dat hoe ‘normaler’ je erover praat, hoe toegankelijker een begrafenis voor het kind is. De dood hoort immers bij het leven, en daar kun je maar beter zo eerlijk mogelijk over zijn.

    Wees eerlijk en duidelijk
    Wanneer je niet eerlijk en duidelijk bent, loop je de kans dat je kind zelf dingen gaat ‘invullen’. Als je bijvoorbeeld vertelt dat opa slaapt, omdat het immers net zo lijkt, zou je kind bang kunnen worden om zelf te gaan slapen. Misschien wordt hij dan ook wel onder de grond gestopt! Probeer de dood, afhankelijk van de leeftijd van je kind, in ‘zijn taal’ uit te leggen. Opa kan niets meer, hij voelt koud aan en je zult hem nooit meer zien, maar de herinneringen die je aan hem hebt, zullen altijd bij je blijven. Er zijn ook diverse boekjes over verlies en sterven in de handel, geschikt voor allerlei leeftijden. Het kan je helpen als je het zelf moeilijk vindt om uit te leggen of erover te praten. Vraag ernaar bij een goede boekhandel of een bibliotheek.

    Helpen bij de voorbereidingen
    Betrek je kind bij de voorbereidingen van de begrafenis. Misschien wil hij een mooie tekening meegeven, ‘verfhandjes’ op de kist maken of een kaars versieren. Als je kind al wat ouder is, kan hij herinneringen op papier zetten die als brief meegaan in de kist of tijdens het afscheid worden voorgelezen. In de dagen voor de begrafenis werk je langzaam naar het laatste afscheid toe en merk je wel of je kind eraan toe is om mee te gaan.

    Huilen is niet erg
    Vertel hem dat hij best mag huilen, ook tijdens de begrafenis. Jij hebt immers ook verdriet. Tijdens de afscheidsdienst kan een kind ook zijn steentje bijdragen. Als hij het erg spannend vindt, kun je het thuis alvast oefenen en ervoor zorgen dat iemand het eventueel van hem over kan nemen. Afhankelijk van wat je kind kan en wil én wat jijzelf wilt, is er heel veel mogelijk. Betrek er ook de begrafenisondernemer bij, zodat hij of zij ook kan meedenken over de mogelijkheden.

    Dwingen is nooit goed
    Ook jonge kinderen kunnen dus prima worden meegenomen naar een begrafenis, mits ze dat ook zelf willen. Je moet het hen niet opleggen. Aan de andere kant is het ook belangrijk om te bedenken dat jij je als ouder ook zelf moet kunnen concentreren op het afscheid. Daarom is het goed om iemand te vragen je kind mee te nemen naar een andere ruimte als het onrustig wordt. Een goed afscheid is niet alleen voor jou belangrijk, maar ook voor je kind.

    Het is juist goed om de kinderen erbij te betrekken
    ‘Regelmatig wordt mij gevraagd vanaf welke leeftijd een kind mee mag naar een uitvaart’, vertelt Joyce Nijholt van Uitvaartzorg Boerhaavelaan. ‘Ouders twijfelen er nog weleens aan of hun kind er oud genoeg voor is en of hij het aankan. Ik ben van mening dat het juist goed is om het kind erbij te betrekken. Anders wordt de dood iets geheimzinnigs, iets engs. Het is logisch dat je als ouder je kind zoveel mogelijk verdriet en leed wilt besparen, maar het is ook belangrijk dat je je kind de gelegenheid geeft om te rouwen om een dierbare. Een uitvaart hoort daar ook bij. Het is een deel van de verwerking. Het maakt het verhaal áf, de cirkel rond.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply