Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Sta eens stil bij je gebit
    Rate this post

    Als je nou eens even stopt met lezen en een moment nadenkt over je gebit… Hoe belangrijk is dit dan voor jou? Hoe zie je de toekomst van jouw tanden en kiezen? Wil je jouw eigen gebit tot het einde behouden, of vind je het geen bezwaar om te eindigen met een prothese? Wat heb je voor jouw gebit over en wat zou je ervoor willen doen? En wat doe je nu? Waar begin je bijvoorbeeld met poetsen en waar eindig je? Allemaal vragen waar we niet bij stilstaan, terwijl we toch dagelijks ons gebit verzorgen.

    Poetsen hebben we geleerd als kind, maar werd er vroeger ook gecontroleerd of we het goed gedaan hadden? Meestal niet. We maken ons gebit schoon uit gewoonte, zonder ons daarbij af te vragen wat het resultaat is van onze inspanningen. En dat is jammer.

    Gebitsreiniging
    Persoonlijke omstandigheden hebben een grote invloed op de gebitsverzorging. Een reizende ondernemer heeft nou eenmaal een heel andere dag dan een moeder van drie kinderen of een schilder die ’s ochtends vroeg op stap gaat. Maar alle drie hebben ze wèl een gebit dat dagelijkse zorg nodig heeft. Hoe pak je dat aan? Wat is bijvoorbeeld het beste moment om te poetsen? We denken ‘voor het slapen gaan’, maar is dat wel zo? Wacht je dan niet te lang met je gebitsreiniging? Ben je ’s avonds niet te moe om dit goed te doen en poets je dan je geweten in plaats van je gebit? Zou het niet beter zijn om het gebit schoon te maken op een ander moment van de dag? En hoe zit het nou precies met eten en poetsen? Vaak horen we dat we het na het eten (lees: snoepen) goed moeten poetsen, maar is dit wel zo? Is het niet beter om het gebit te poetsen vóór het eten?

    Hoe vaak poetsen?
    En hoe vaak moeten we nou eigenlijk poetsen? Landelijk wordt geadviseerd om 2 keer per dag te poetsen, maar geldt dit ook voor jou? Wat is nou beter: om 4 keer per dag te poetsen of om 1 keer per dag het gebit goed te reinigen? En wat is nou beter: elektrisch poetsen of met de hand, en waarom? En welke tandpasta is nou goed voor mij? Dit zijn allemaal heel dagelijkse dingen waar je niet bij stilstaat, maar die onder andere over een aantal jaren wèl de conditie van jouw gebit bepalen. En niet alleen de conditie van je gebit, maar zelfs van je algehele gezondheid, want een slecht verzorgd gebit kan nadelige gevolgen hebben voor je hele lichaam.

    De mondhygiëniste geeft adviezen op maat en helpt je zo om op een efficiënte manier jouw gebit maximaal schoon te maken in een minimaal tijdsbestek. Daarbij gaat het om techniek, inzicht en de juiste spulletjes, want dat is voor iedereen verschillend. Ze kan je uitleggen welke producten er mogelijk zijn en ook welke maten van borstels voor jou geschikt zijn. Bovendien verwijdert ze achterstallig onderhoud en maakt ze het gebit klaar voor een nieuwe start.

    Inmiddels werk ik al 20 jaar in Leiden in mijn eigen praktijk, en ik heb al veel mensen behandeld en geadviseerd. Juist het meedenken in de situatie van je patiënten is erg leuk. We willen immers allemaal een mooi en gezond gebit, maar hebben nou eenmaal vaak een druk bestaan. Sta daarom eens stil bij de vraag: hoe belangrijk is mijn gebit voor mij?

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply