Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Stap voor stap naar een nieuw begin

  Scheiden is een moeilijke stap die in sommige situaties de juiste oplossing blijkt te zijn. De periode zorgt voor een hoop stress en daarnaast ook voor een hoop geregel. Er komt vaak veel meer bij kijken dan waar jij van uitging. Je hebt het gevoel door de bomen het bos niet meer te zien. Wat zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden? Dit stappenplan kan je helpen om te ontdekken wat je kunt verwachten en het zorgt ervoor dat je geen belangrijke punten vergeet.

  Stap 1: De scheidingsmelding
  Het begint allemaal bij het aangeven aan je partner dat je wilt scheiden. Jij hebt waarschijnlijk al helemaal uitgedacht hoe je het zou vertellen en wat je allemaal kwijt wilde. Houd er rekening mee dat dit voor je partner niet het geval is. Je partner heeft waarschijnlijk tijd nodig om de boodschap te verwerken.

  Stap 2: Het papierwerk
  Dit zijn allerlei papieren die de scheidingsmakelaar nodig heeft om de scheiding in gang te kunnen zetten. Denk hierbij aan gegevens over je inkomen, pensioen, de inboedel, de woning en financiële verplichtingen. De Scheidingsmakelaar maakt een inschatting voor welke zaken je een adviseur moet inschakelen en waar extra kosten zouden kunnen opduiken.

  Stap 3: Het ouderschapsplan
  Als jullie gezamenlijk zorgdragen voor minderjarige kinderen is een ouderschapsplan verplicht. Dit is een plan waarin afspraken worden vastgelegd over bijvoorbeeld de woonsituatie van de kinderen, de verdeling van vakanties en bezoekregelingen. De Scheidingsmakelaar stelt die samen met jullie op. Daarnaast zal er een berekening gemaakt worden van de hoogte van de kinderalimentatie.

  Stap 4: Voortgang in de gaten houden
  De Scheidingsmakelaar houdt de voortgang in de gaten. Zijn er onderdelen in de scheiding waar jullie het nog niet over eens zijn? De Scheidingsmakelaar wil dit met jullie bespreekbaar maken en oplossen waar mogelijk. Pas als jullie het eens zijn geworden over de afspraken, worden de scheidingspapieren ondertekend.

  Stap 5: Scheidingspapieren indienen bij de rechtbank
  Als de papieren zijn ondertekend, worden ze ingediend bij de rechtbank. De rechter zal ervan uitgaan dat jullie de papieren in goed overleg hebben opgesteld. De afhandeling bij de rechtbank duurt zo’n 3 tot 4 weken.

  Stap 6: Een nieuwe levensfase
  Je gaat een nieuwe fase van je leven in. Alles moet nog wennen. Dat is ook niks nieuws voor de Scheidingsmakelaar. Uit ervaring is gebleken dat veel ex-partners behoefte hebben om een aantal contactmomenten te houden om afspraken te blijven afstemmen.

  Expert aan het woord
  ‘Een scheiding is een zeer ingrijpende gebeurtenis in je leven. Het verleden moet goed worden afgesloten en voor de toekomst moet er een goede basis worden gelegd. Afspraken moeten worden vastgelegd, zodat conflicten kunnen worden voorkomen. Een stappenplan laat jullie zien wat je te wachten staat. Ik zorg voor het overzicht en neem jullie zorgen uit handen.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply