Rate this post
 • Start bouw De Vlootschouwer
  Rate this post

  Op 9 september 2021 is de bouw van De Vlootschouwer in Maassluis officieel gestart. Met het hijsen van hun vlaggen gaven de gemeente Maassluis, Maasdelta Groep, Facilitaire Stichting Gezondheidszorg (FSG), Franciscus Gasthuis & Vlietland en Dura Vermeer Bouw Zuid West BV het startsein. In goede samenwerking ontwikkelden zij het nieuwbouwplan, dat bestaat uit 70 appartementen voor senioren, een polikliniek en apotheek. De provincie Zuid-Holland ondersteunt de spreiding van sociale woningbouw en heeft hiervoor een subsidie verstrekt.

  Wethouder Sjoerd Kuiper van de gemeente Maassluis (onder andere Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening): ‘De start van de bouw van De Vlootschouwer is een belangrijke stap voor Maassluis. Deze 70 nieuwe, duurzame seniorenwoningen voorzien in een grote behoefte aan levensloopbestendige woningen, waarin ouderen comfortabel zelfstandig kunnen wonen. Met de komst van De Vlootschouwer bevorderen we ook de doorstroming, omdat in de bestaande wijken woningen vrijkomen voor andere starters of gezinnen, waar ook een tekort aan woningen voor is.’

  Over De Vlootschouwer
  De Vlootschouwer is een woongebouw van 11 bouwlagen (10 verdiepingen). Hierin komen 70 betaalbare huurappartementen van Maasdelta voor senioren. De FSG is eigenaar van de ruimtes op de begane grond en verhuurt deze aan de partijen die daar zorg gaan leveren, waaronder Franciscus Gasthuis & Vlietland en de Apotheek Furieade. Beide partijen zijn nu nog gehuisvest in het Gezondheidsgebouw Maassluis.

  Vanuit de nieuwe polikliniek biedt Franciscus Maassluis medische zorg en diagnostiek aan alle inwoners van Maassluis en omgeving. Met de verhuizing naar een nieuw gebouw, blijft een waardevol onderdeel van de gezondheidsvoorzieningen voor de stad behouden. Wethouder Corine Bronsveld-Snoep (onder andere Welzijn, Zorg en Ouderen): ‘Het is belangrijk dat goede zorg voor iedereen dichtbij beschikbaar is. Ik vind het hierom dan ook heel fijn dat onze inwoners gebruik kunnen gaan maken van deze mooie en moderne polikliniek in hun eigen stad.’ Naast de zorgactiviteiten van Franciscus en de Apotheek Furieade is er nog ruimte vrij voor een huisarts of andere zorgverlener.

  Locatie
  De Vlootschouwer is gelegen aan de Vloot, op de oude locatie van Het Albeda college. Er wordt ook een parkeerterrein (voor de nieuwe bewoners) toegevoegd tussen de Westlandseweg en de nieuwbouw in.

  Energiezuinig gebouw
  Het woongebouw wordt gasloos en energiezuinig uitgevoerd, met een WKO-installatie (Warmte Koude Opslag) met bodembronnen, vloerverwarming en -koeling, gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning en triple glas. In het kader van klimaatadaptief bouwen worden er ‘groene daken’ gerealiseerd. Deze daken krijgen mossedumbeplanting en hebben een bergend vermogen. Dit betekent dat de eerste regen door het groen wordt opgevangen. Als er erg veel regen valt, wordt het overtollige water afgevoerd naar de schoonwaterriolering. Het waterbergingssysteem, dat onder een groot deel van de parkeerplaatsen wordt aangebracht, werkt volgens hetzelfde principe.

  Als alles volgens planning verloopt, wordt de nieuwbouw eind 2022 opgeleverd. Meer informatie over het nieuwbouwplan is te vinden op www.maasdelta.nl/devlootschouwer.

  Opening polikliniek Willemsplein
  Franciscus Gasthuis & Vlietland en Maasstad Ziekenhuis hebben er een nieuwe poliklinieklocatie bij. Sinds 4 oktober kunnen hun patiënten voor bepaalde specialismen terecht bij polikliniek Willemsplein in het centrum van Rotterdam. Naast bestaande poliklinieken en een Slaapcentrum is er ook een geheel nieuw Duizeligheidscentrum geopend.

  De poliklinieken die op het Willemsplein zijn gekomen, waren voorheen gevestigd in de voormalige Havenpolikliniek. Op Willemsplein zijn de poliklinieken Cardiologie, Keel-, Neus- & Oorheelkunde, Longgeneeskunde, Urologie én het Slaapcentrum, waar patiënten met slaapproblemen worden behandeld, van Franciscus Gasthuis & Vlietland gevestigd. Het Maasstad Ziekenhuis opent hier de deuren van zijn poliklinieken Neurologie en het specialisme Medische Psychologie.

  Continuïteit van zorg
  ‘Met deze locatie bieden wij continuïteit van zorg aan onze patiënten in het centrum van Rotterdam. Patiënten kunnen op de locatie terecht voor poliklinische zorg, onderzoeken en behandelingen. Daarnaast zijn er faciliteiten om de patiënten digitaal zorg te verlenen als dat kan’, aldus een enthousiaste Suzanne Korthorst, directeur transmurale zorg van Franciscus Gasthuis & Vlietland.

  Rotterdams Duizeligheidscentrum
  Met de poliklinieken van de 2 ziekenhuizen is er veel kennis op één locatie bij elkaar gebracht. Voor de longartsen, KNO-artsen, neurologen en psychologen van beide ziekenhuizen, het Erasmus MC én oefentherapeuten uit de regio was dat een reden om het splinternieuwe Rotterdams Duizeligheidscentrum op te richten. In Rotterdam worden jaarlijks zo’n 1.800 mensen met complexe duizeligheidsklachten doorverwezen. De oorzaak van duizeligheid is niet altijd duidelijk. Waar deze patiënten voorheen langs verschillende specialismen werden gestuurd, want de oorzaken zijn heel divers, worden ze in het Rotterdams Duizeligheidscentrum geholpen door een goed op elkaar afgestemd, specialistisch team. Door deze samenwerking wordt de oorzaak van duizeligheid sneller achterhaald en kan een gerichte behandeling én nazorgtraject worden gestart. De Beter Keten heeft bijgedragen aan de totstandkoming van dit centrum.

  Polikliniek Willemsplein is te vinden aan het Willemsplein 495 op de 2e verdieping van de Hoge Erasmus Offices.

  Meer informatie is te vinden op www.franciscus.nl/Willemsplein.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply