Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Stervensbegeleiding is eigenlijk doodgewoon
  Rate this post

  Ook al duwen we het onderwerp het liefst zo ver mogelijk voor ons uit, toch is sterven iets wat onlosmakelijk bij het leven hoort. Het aanvaarden van je levenseinde is een heel ingrijpend proces en het is goed om daar eens bij stil te staan.

  Wanneer je weet dat jouw levenseinde niet lang meer op zich zal laten wachten, is het belangrijk dat je zelf kunt bepalen hoe je deze laatste levensfase wilt doorbrengen en hoe je wilt sterven. Daarvoor is het niet alleen belangrijk dat je door je arts goed wordt geïnformeerd over je medische situatie, maar ook de houding van je partner, familie en vrienden is heel bepalend in hoe je je naderende dood bespreekbaar kunt maken. Als jij de regie zelf in handen hebt en er ruimte is voor reflectie en bezinning, kun je in rust je leven afronden.
  ‘Toch blijkt het in de praktijk niet altijd mogelijk te zijn om de dingen die je als stervende bezighouden met de mensen uit je omgeving te bespreken’, weet Vera Weiler, die regelmatig wordt ingeschakeld om dit stukje stervens­begeleiding op zich te nemen. ‘Voor een naaste is het soms te moeilijk om daar over te praten. Ze staan emotioneel te dichtbij. Maar het komt ook voor dat een stervende de ander hier niet mee wil belasten. Dan loop ik dat laatste stukje van je levensweg graag met je mee. Met warmte en betrokkenheid. Door te luisteren en mee te denken. Of gewoon, simpelweg door samen in stilte te zijn.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply