Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Steun en vertrouwen door Centering Pregnancy
    Rate this post

    Een klein jaar geleden zijn we in het Geboortehuis gestart met Centering Pregnancy (CP), als eerste praktijk in het Gooi. Deze moderne vorm van zwangerschapsbegeleiding is overgewaaid uit Amerika. Het biedt jou als zwangere de mogelijkheid om veel meer informatie tot je te nemen en dieper op allerlei aspecten van de zwangerschap, bevalling en kraamperiode in te gaan. Uiteraard blijven we ook de reguliere vorm van zwangerschapsbegeleiding aanbieden.

    Bij CP krijg je je begeleiding in een groep van gemiddeld 10 zwangeren. Gedurende de zwangerschap kom je 9 keer naar de praktijk. De bijeenkomsten duren 2 uur in plaats van de 15 minuten in het reguliere spreekuur.

    Tijdens de bijeenkomsten doen we de standaard controles (buik voelen, hartje luisteren en bloeddruk meten) en daarna bespreken we tal van onderwerpen. Denk aan bijvoorbeeld gezonde voeding en lifestyle, keuze voor borst- of flesvoeding, maar ook het gezin dat je wil vormen, hoe om te gaan met de bevalling, hoe sta je in je kracht en wat kun je verwachten van de kraamtijd met al zijn ups en downs?

    Gesteund door de groep
    De kracht van CP is dat er gevraagd, verteld en gedeeld wordt. De zwangeren voelen zich gesteund door de groep en dat leidt tot gezondere zwangerschappen. Recent hadden we in een groep en zwangere die rookte en regelmatig ongezond at. In haar vorige zwangerschap was ze 30 kilo aangekomen en ze wilde in deze zwangerschap gezonder leven en minder aankomen. We hebben met haar en met de groep hier uitgebreid bij stilgestaan: waarom wil je dit? Wat zijn de risico’s van roken en ongezond leven? Maar vooral: wat heb jij nodig om deze verandering in te zetten? Het is haar gelukt om te stoppen met roken en gezonder te gaan eten. Ze vertelde vol trots dat ze naar een barbecue was geweest en mozzarella-/ tomaatspiesjes had meegenomen in plaats van vlees en vette sausjes. En de hele groep was zo ondersteunend voor haar geweest!

    Ook de bevallingen ervaren vrouwen na CP als prettiger. Er is minder behoefte aan pijnstilling en vrouwen voelen zich krachtiger in hun keuzes. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen na CP langer borstvoeding blijven geven.

    Motivatie
    Wij als verloskundigen zijn zeer aangenaam verrast door de werking van CP. Laatst was er een vrouw die thuis beviel van haar eerste zoon. Tijdens de CP bespraken we de keuze voor een thuis of ziekenhuis bevalling. Deze vrouw durfde in eerste instantie niet te kiezen voor een thuisbevalling; bang dat er iets mis zou gaan of haar omgeving het af zou keuren. Een mede-zwangere deelde haar positieve ervaring met thuisbevallen en hoe ze daarmee om was gegaan en zo durfde ook zij te kiezen voor een thuisbevalling. Ze stond nu zonder angst in haar kracht, heel mooi!

    En nog regelmatig treffen de jonge moeders elkaar met hun baby’s voor een kop koffie in het centrum van Bussum! Ze blijven elkaar om raad en steun vragen. Er is een prachtige basis voor vriendschap gelegd tijdens de CP.

    Een ander aspect dat wij in de praktijk erg belangrijk vinden, is dat de zwangeren tijdens de zwangerschap nadenken over hun bevalling. Niet alleen wáár ze willen bevallen, maar vooral hóé ze willen bevallen.

    Vrouwen hebben hier verschillende ideeën over. De één wil graag zo natuurlijk mogelijk bevallen, verschillende houdingen aannemen en het liefst zonder pijnstilling, de ander wil juist graag een ruggenprik als de bevalling begonnen is. De één kiest voor bevallen in bad, de ander wil graag op een baarkruk of toch gewoon in bed.

    Natuurlijk kun je niet kiezen hoe je bevalling verloopt, maar je kunt wel aangeven hoe je wil dat er met jou en de situatie omgegaan wordt. Zo blijf je als vrouw de regie houden tijdens je bevalling.

    We vragen vrouwen hun wensen op te schrijven in een bevalplan, zodat we ze tijdens hun bevalling zo goed mogelijk kunnen begeleiden.

    Ook biedt een bevalplan houvast voor andere hulp­verleners bij de bevalling die er soms ineens bij komen. Denk aan een klinisch verloskundige of gynaecoloog, maar ook een verpleegkundige of kraamhulp. Zij kennen de barende vrouw vaak niet en kunnen dan toch rekening houden met haar wensen zonder dat de barende dit weer moet vertellen.

    Op onze website vind je veel informatie over zwanger zijn, CP, bevallen en de kraamperiode. Ook kun je hier een bevalplan downloaden.

    Begeleiding die bij jou past
    Het Geboortehuis is een verloskundigenpraktijk op de Poststraat 11 in Bussum. Ook Naarden en Laren vallen onder ons werkgebied. We vormen met 4 verloskundigen een hecht team en zijn goed op elkaar ingespeeld.Al vanaf het moment dat je een kinderwens hebt, kun je bij ons terecht voor advies en antwoord op je vragen. Als je net zwanger bent, kun je je aanmelden voor een eerste echo (in de praktijk) en een intakegesprek. Wij vinden persoonlijk contact het belangrijkste en bieden je begeleiding die bij jou past. Zo voel je je op je gemak tijdens de zwangerschapscontroles en vooral tijdens je bevalling! Alle verloskundigen van het Geboortehuis zijn lid van de beroepsvereniging KNOV, staan ingeschreven in het kwaliteitsregister en de praktijk is lid van de coöperatie Geboortezorg Gooi en Omstreken (www.ggeo.nl).

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply