Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (2 stemmen)
  • Stevig staan én flexibel meebewegen
    4/4 - (2 stemmen)

    De huidige maatschappij vraagt erom dat je voor jezelf opkomt, stevig in je schoenen staat en je mening geeft over uiteenlopende zaken. De een heeft hier totaal geen moeite mee, de ander vindt dit een stuk lastiger. En soms ís het ook best lastig, helemaal als je een kind bent en nog weinig zelfkennis hebt. Hoe kom je er dan achter hoe je omgaat met verschillende situaties en mensen op school, bij je sportclub of thuis?

    Maroesja Smulders van M2 Trainingen in Tilburg werkt met de psychofysieke weerbaarheidstraining ‘Rots en Water’: ‘De basistraining is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar tot ongeveer 17 jaar. Ook hebben we een speciaal programma voor jongere kinderen van 4 tot en met 13 jaar. Het element ‘rots’ in deze training symboliseert stevig in je schoenen leren staan, je onafhankelijk opstellen, voor jezelf opkomen en je eigen keuzes maken. Het element ‘water’ staat voor samenwerken, samen spelen en leven en flexibel zijn waar dat nodig is. In de training besteden we aandacht aan zowel verbale als non-verbale communicatie. Van nature is een kind meer rots of meer water. Beide typen hebben baat bij de weerbaarheidstraining. Wanneer je té assertief bent, is het goed om te leren hoe je meer rekening met een ander kunt houden. En wanneer je geen ‘nee’ durfde te zeggen als je iets niet wilt, dan geeft het een krachtig gevoel als je dat na de training ineens wél durft.’

    Verschil tussen jongens en meisjes
    ‘Weerbaarheidstraining is voor jongens én meisjes, al merk je vaak een duidelijk verschil in de houding en het gedrag tussen de twee geslachten. Via fysieke oefeningen leren jongens hun energie beheersen en richten en daarnaast ontwikkelen ze hun verbale communicatievaardigheden. Actie, uitdaging, spel en beweging staan hierbij centraal. Meisjes neigen vaak meer naar een verbaal-emotionele ontwikkelingsweg. Voor hen is reflectie en het analyseren en verwoorden van emoties belangrijk. Al met al vind ik het belangrijk dat ieder kind zich tijdens de training veilig en gerespecteerd voelt. Als een kind helemaal zichzelf kan zijn, dan kan het zich optimaal ontwikkelen.’

    Inzicht in pesten en gepest worden
    Vrijwel iedere school besteedt extra aandacht aan het onderwerp pesten. Ook in de weerheidstraining komt dit thema aan de orde. ‘Kinderen die pesten, proberen we meer inzicht te geven in wat ze doen en waarom ze dat doen. Ook voor kinderen die gepest wórden is het nuttig om meer inzicht te krijgen in hun houding en gedrag.
    ‘Hoe kom ik over? Hoe kijk ik? Hoe reageer ik als ik gepest word? Wederzijds inzicht en begrip is bij het thema pesten cruciaal. Pas als je je realiseert wat jouw gedrag voor effect op een ander heeft, kun je je eigen gedrag veranderen.
    En dan groei je als kind.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply