Rate this post
 • Stilstaan bij je eigen dood…
  Rate this post

  Soms bezoek je een uitvaart waar alles klopt. Ondanks het verdriet heeft het bijna iets bemoedigends. Gewoon, omdat het zo perfect past bij de overledene. Omdat je zijn of haar persoonlijkheid in ieder detail van de plechtigheid kunt voelen. Bijna alsof deze dierbare mens die je helemaal niet kunt en wilt missen weer even bij je was, een arm om je heen sloeg en je geruststelde:Stil maar, alles komt goed.

  Er zijn maar weinig zekerheden in je leven. Eén daarvan is dat je dood gaat. Tenzij je ernstig ziek bent, weet je echter niet of dat op korte termijn gebeurt of dat je nog tientallen jaren op deze aarde rond mag huppelen. Natuurlijk hopen we allemaal op het laatste en schuiven we de gedachte dat we er eens niet meer zullen zijn het liefst zo ver mogelijk voor ons uit. Dat is iets van later zorg, daar willen we nu nog niet aan denken! Toch is het goed om daar eens bij stil te staan. Want wat gebeurt er als je er morgen ineens niet meer bent? Laat je de mensen om je heen dan goed verzorgd achter? En hoe zit het met je uitvaart? Weten jouw nabestaanden wat jouw wensen zijn? Misschien heb je er zelfs nog nooit over nagedacht, maar dan is het nu een goed moment om daar eens mee te beginnen. Bespreek het met je partner of zet wat dingen op papier.

  De kleine details
  Denk daarbij bijvoorbeeld of je begraven of gecremeerd wilt worden, waar wil je dat de uitvaart plaatsvindt, heb je speciale wensen over de muziekkeuze, (bijbel)teksten of gedichten en wil je dat er na afloop van de plechtigheid dat er met een glas wijn op je getoast wordt of ga je liever voor de traditionele koffie met cake? Het zijn vaak van die kleine details die een uitvaart persoonlijk maken. En wie kent die details beter dan jijzelf?

  Advies
  Vind je het lastig om zulke dingen zelf te bedenken of twijfel je over wat wel of niet kan en mag? Neem dan eens contact op met de uitvaartverzorger, die kan je goed adviseren. Je kunt er je wensen ook al vast laten leggen. En heb je over een aantal jaren andere ideeën of inzichten, dan kun je het altijd wijzigen. Jij verdient een uitvaart die bij jou past. Het is het laatste waar je je nabestaanden mee kunt helpen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply