Neurofeedback wordt steeds bekender en populairder, en dat is niet zo vreemd. Het is geschikt voor mensen van alle leeftijden, of ze nu klachten hebben of niet. Neurobics in Groningen is een praktijk voor neurofeedback.
Ons brein omvat ontelbaar veel neuronen (hersencellen), die met elkaar verbonden zijn. Ze hebben zuurstof, brandstof, boodschapperstoffen en elektrische signalen nodig. Soms is van het een te weinig en van het andere te veel. Dan ontstaan problemen: met concentreren, lezen, stilzitten, slapen of sociale contacten. Als medicijnen niet helpen, zou neurofeedback een goed alternatief kunnen zijn.
Bij neurofeedback wordt gekeken naar de werking van iemands hersenen en hoe die samenhangt met diens klacht. Eerst worden met behulp van sensoren de hersengolven gemeten. Deze zijn een afspiegeling van de manier waarop het brein zich gedraagt.
Dit kan bijvoorbeeld door de vertoning van een filmpje. Als de hersenen de goede hersenactiviteit laten zien, wordt de cliënt beloond met het beter zichtbaar worden van de film. Als de hersenactiviteit de verkeerde kant uit gaat, wordt de film minder goed zichtbaar. De hersenen reageren hierop door de hersenactiviteit aan te passen. Neurofeedback is dus het terugkoppelen en systematisch belonen van elektrische signalen van het brein. Te weinig activiteit wordt gestimuleerd, te veel activiteit wordt afgeremd. Daarbij geldt: het gewenste wordt beloond, en wat wordt beloond, wordt herhaald. Dit zorgt voor veranderingen in het brein, en daardoor in het gedrag. Veranderingen die meestal blijvend zijn!
Neurofeedback is de beste behandeling voor ADD en ADHD, kan helpen bij slaapproblemen en burn-out, en heeft positieve effecten bij onder meer angst en oorsuizen (tinnitus). Een behandeling omvat ongeveer 40 sessies, die vaak deels vanuit de aanvullende zorgverzekering worden vergoed.
Neurofeedback kan ook toegepast worden voor prestatieverbetering, bijvoorbeeld ten behoeve van assessments. Met slechts enkele sessies kan een beter resultaat behaald worden.
Reageer op dit artikel