Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Stop met het verstoppen van je ellebogen
  Rate this post

  Het begon ooit met een paar plekjes op je hand. Ze jeukten, dus je bent wat gaan smeren met één of andere crème. Dat verzachtte de jeuk wat, maar de plekjes werden wel groter. Ook begon de huid te schilferen. Je kreeg er zelfs zo nu en dan opmerkingen over, want het begon ook anderen op te vallen. Al snel viel de diagnose ‘psoriasis’.

  Helaas is er nog niet veel bekend over de oorzaak van psoriasis. Deze chronische en niet-besmettelijke huidaandoening kan ook nog niet definitief genezen worden. Er zijn aanwijzingen die wijzen op een reactie van het afweersysteem. Ook erfelijkheid zou een rol kunnen spelen. Elke psoriasispatiënt heeft een eigen vorm van psoriasis. Het uit zich door rode plekken op de huid die gepaard gaan met schilfering en jeuk, de zogenoemde ‘psoriasisplaques’. De locatie en uitgebreidheid kunnen erg verschillen: terwijl ze bij de één van hoofd tot voeten verspreid zitten, heeft de ander ze alleen op de handen, voeten, ellebogen of knieën.

  Opgelaten
  Je kunt je behoorlijk opgelaten voelen door de huidschilfers die je overal achterlaat en die anderen kunnen zien. Dit kan er zelfs toe leiden dat je de psoriasisplaques het liefst zoveel mogelijk aan het zicht onttrekt en zelfs bij hoge temperaturen nog gekleed gaat in een lange broek en shirts met lange mouwen.

  Crèmes, medicijnen en lichttherapie
  Om de symptomen te bestrijden, zijn er verschillende crèmes in de handel. Bij de één slaan die goed aan, terwijl een ander er weinig baat bij heeft. Het blijft voor veel patiënten zoeken naar de juiste behandelingen. Zo kan er een behandeling met pillen worden ingezet. Lichttherapie geeft eveneens goede resultaten, vooral wanneer er veel plaques over het hele lichaam verspreid zitten.

  Lasertherapie
  Een andere behandeling, de laserbehandeling waarbij wordt gebruikgemaakt van de Pulsed Dye Laser (PDL), kent veel minder bijwerkingen dan andere behandelingen. De behandeling is zeer effectief bij moeilijk te behandelen plaques op bijvoorbeeld de handen, voeten, ellebogen en knieën. Plaques bevatten relatief veel en vergrote bloedvaten. Bij lasertherapie wordt met fel licht op deze plekken geschoten, waardoor de bloedvaten heel even erg warm worden. De snelle opwarming van de bloedvaten remt de ontsteking en steunt het herstel van de huid. Het mooie van deze therapie is, dat de plaques in de meeste gevallen lang weg blijven, en soms zelfs nooit meer terug komen. Als je dat vergelijkt met andere therapieën, waarbij de plaques vaak binnen een jaar weer terug zijn, is dat een grote winst. De effectiviteit van deze behandeling is wetenschappelijk bewezen. Om de huid genoeg te laten herstellen, worden de behandelingen om de acht weken uitgevoerd. Je ziet de plaques zienderogen opknappen en, ook niet onbelangrijk, de jeuk verdwijnt! Veel patiënten durven voor het eerst sinds tijden weer shirtjes en rokjes of korte broeken aan!

  ZBC Multicare is één van de weinige gespecialiseerde centra voor dermatologie waar deze lasertherapie worden aangeboden.

  Vergoeding
  De PDL-behandeling wordt vanuit je basisverzekering vergoed door je zorgverzekeraar.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply