Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Stoppen met roken? Zó doe je dat!

  Stoppen met roken: het kan een ware worsteling zijn, want zo simpel is dat nog niet. Sigaretten zijn verslavend en het roken zelf is een gewoonte die lastig af te leren is. Het opsteken van een sigaretje na het eten, tijdens het uitgaan, of gewoon om even een pauze te nemen: allemaal momenten die erin geslopen zijn tot een standaard routine.

  Er zijn allerlei manieren om van het roken af te komen, maar mocht het echt niet lukken, dan biedt Spijkenisse Medisch Centrum de Stoppen met Roken poli. De Stoppen met Roken poli is een samenwerking tussen de longartsen en de longverpleegkundigen.
  Dr. Rhodius is longarts in Spijkenisse Medisch Centrum: ’Mensen die op de Stoppen met Roken poli komen, zijn altijd doorverwezen door een huisarts of een andere medisch specialist. Vaak zijn er medische redenen waardoor stoppen met roken noodzakelijk is of lukt het niet om op eigen kracht te stoppen. Tijdens de eerste afspraak kijk ik met name naar het medische deel en de impact die roken op het lichaam heeft. We maken een longfoto om te kijken of de longen gezond zijn. Daarnaast doen we een longfunctie­onderzoek om te kijken hoeveel lucht de luchtwegen en de longen aankunnen en hoe snel zuurstof vanuit de longen in het bloed terechtkomt. Daarnaast doen we een long­functieonderzoek om te kijken hoeveel lucht de luchtwegen en de longen aankunnen en hoe snel zuurstof vanuit de longen in het bloed terecht komt.

  Zo kunnen we zien of, en in welke mate, het roken hier effect op heeft gehad. Vaak constateren we COPD. Dit nemen we meteen mee in de behandeling. Daarnaast kijk ik naar de leefstijl van de patiënt.’ Kelly Schefers, longverpleegkundige, vult aan: ‘Er zijn veel factoren die een rol spelen in het stoppen met roken. De motivatie – wil iemand écht stoppen en waarom? – , de invloed van de omgeving – roken er meer mensen in de directe omgeving? – en de fysieke gezondheid: hoe gezond leef je over het algemeen? Om te bepalen welke behandeling de meeste kans van slagen heeft, nemen we al deze punten mee.’

  Veel manieren
  De aanpak om te stoppen met roken varieert van medicatie (nicotinevervangers) tot acupunctuur of steun in een lotgenotengroep. Vaak is het een combinatie van een aantal zaken, maar bij alle soorten behandeling staat het persoonlijke contact voorop. Kelly: ‘De individuele begeleiding is heel belangrijk. Schaamte speelt vaak een grote rol in het mislukken van stoppogingen of maakt dat men zelfs helemaal niet bij ons durft te komen. Ik ben neutraal en heb geen oordeel over iemands situatie, en voor vragen houd ik een telefonisch spreekuur. Als iemand terugvalt, druk ik ze ook altijd op het hart om contact op te nemen, zodat we samen een oplossing kunnen vinden.’ Dr. Rhodius: ‘Het medische deel aan het begin van een traject kan heel confronterend zijn. Een gewoonte als roken sluipt erin. Je hebt niet meer in de gaten wat het effect is op je gezondheid. Op de Stoppen met Roken poli kijken we naar het totaalplaatje. We kijken naar de impact en de rol die sigaretten in je dagelijkse leven spelen, om vervolgens de beste aanpak op te stellen om de verslaving de baas te worden.’

  Een afspraak maken bij de Stoppen met Roken poli kan door te bellen met de polikliniek longgeneeskunde. Die is op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur bereikbaar op 0181-658344. Een doorverwijzing van de huisarts is nodig om een afspraak te maken.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply