Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Strepen op mijn huid!
  Rate this post

  Bijna elke vrouw weet wat je bedoelt als je het hebt over strepen op de huid, of ze heeft hier zelf last van. Deze strepen heten striae en in de volksmond worden ze wel ‘zwangerschapsstriemen’ genoemd. Maar wat is het nu eigenlijk en is er iets tegen te doen?

  Uit recent onderzoek is gebleken dat bij 71% van de vrouwen die kinderen gehad hebben, striae voorkomen. Maar niet alleen vrouwen die zwanger zijn, kunnen striae krijgen. Ook bij pubers die een groeispurt doormaken, komen deze strepen voor. Mannen blijven in deze ook niet ongedeerd: bij gewichtstoename of bij intensieve krachttraining kan de huid striae gaan vertonen. Maar ook door medicijngebruik waarbij de huid dun wordt, kunnen striae de kop op steken.

  Hoe ontstaan striae?
  Over het ontstaan is nog weinig bekend. Wat wel factoren zijn die kunnen meespelen bij het ontstaan van striae zijn hormonen, aanleg en huidtype. Het is eigenlijk onderhuids bindweefsel dat uit elkaar getrokken wordt. In dit onderhuidse bindweefsel bevinden zich elastische, stevige vezels die rekbaar zijn. Deze vezels kunnen bij overmatige rek scheuren, bijvoorbeeld bij een te snelle groei van de huid, waardoor de huid stuk gaat. Hier voel je niets van, maar dit uit zich wel door strepen op de huid. De huid zelf is zeer elastisch en groeit wel mee, maar het gaat er wel anders uitzien.

  In het begin zijn de strepen paars van kleur (striae rubra) en vallen striae het meeste op. Na genezing worden de strepen wit van kleur (striae alba). Eigenlijk zijn het dus littekens van het onderhuidse bindweefsel. Het zijn kronkelige strepen die kunnen variëren in lengte. De overgang van de paarse kleur naar de witte kleur (huidskleur) kan soms jaren duren. Het is niet een ernstige huidaandoening, maar kan wel cosmetisch als zeer vervelend worden ervaren.

  Crèmes 
  Als je in winkels op zoek gaat naar crèmes tegen striae, kun je bijna door de bomen het bos niet meer zien. Maar helpen deze crèmes nu wel of niet? Nee, deze helpen weinig tot niets helaas. Ze houden wel de huid soepel en dit voorkomt erger, maar het doet verder niets voor de striae zelf.

  Uit onderzoek is gebleken dat alleen vitamine A-zuurcrème kan helpen de striae te verminderen. Dit is alleen verkrijgbaar op doktersrecept. Het zorgt voor de aanmaak van collageen en elastine. Dit moet wel voor langere tijd gebruikt worden om resultaat te krijgen.

  Peelingen 
  De enige peeling die iets tegen striae kan doen, is een peeling met TCA (trichloorazijnzuur). Zowel de striae rubra als de striae alba kan met deze peeling worden verminderd. Er zijn wel meerdere behandelingen nodig.

  Microneedling 
  Hier moet nog wel meer onderzoek naar gedaan worden. Ook door kleine kanaaltjes te maken in de huid, wordt er elastine en collageen aangemaakt die de huid versterken, net als met vitamine A-zuur. Hier zijn wel meerdere behandelingen voor nodig, maar uit eigen ervaring vanuit de praktijk kun je ook met deze behandeling mooie resultaten bereiken.

  Al deze bovenstaande behandelingen kunnen het proces versnellen van het minder laten opvallen van de striae. Helemaal weg gaat het helaas niet, maar het kan dus wel minder worden en hierdoor cosmetisch minder bezwaarlijk.

  Wil je meer informatie na het lezen van dit artikel? Schroom dan niet om vrijblijvend contact op te nemen met NovaDerm.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply