Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Stress aanpakken begint bij de basis
  Rate this post

  Een behoorlijk deel van alle hedendaagse kwalen heeft te maken met stress en spanning. Daardoor kunnen er aandoeningen aan de organen ontstaan.

  Esther van der Landen is voetreflexologe met een eigen praktijk in Haarlem. We stelden haar een paar vragen over de manier waarop zij stressklachten aanpakt.

  Waarom hou je je bezig met voetreflexologie?
  ‘Omdat ik er zelf ook veel baat bij heb gehad. Ik ben ervaringsdeskundige! In het verleden heb ik aardig wat narigheid meegemaakt, waaronder een burn-out. Ik besloot om de tijd te nemen om aan mijzelf en mijn eigen ontwikkeling te werken en heb ontslag genomen bij het werk als kapster en opleider dat ik tot dan toe deed. Op een gegeven moment kwam ik in contact met een natuurgeneeskundige en een orthomoleculair diëtiste. Die hebben mij er weer bovenop geholpen, en ik raakte zó enthousiast hierover, dat ik ook anderen wilde gaan helpen. Daarom ben ik de HBO-opleiding Voetreflexologie en de beroepsopleiding rond voetreflexologie gaan volgen. Ook heb ik medische vakken gevolgd op HBO-niveau. En nu heb ik alweer een aantal jaren een eigen praktijk!’

  Hoe werkt voetreflexologie?
  ‘Je hele lichaam wordt weerspiegeld in je basis, je voeten. Op je voeten bevinden zich namelijk allemaal punten die corresponderen met je organen, weefsels, zenuwen en je spierstelsel. Zo correspondeert de binnenkant van je voet met de ruggenwervels. Er is ook verschil tussen je linker en je rechter voet. Alleen in je linker voet correspondeert bijvoorbeeld een deel met de milt. Wanneer er een verstoring in je lichaam plaatsvindt, is die verstoring terug te vinden in de voet, en dat kan zich uiten in pijn of rood worden van de voeten.

  Hoe ziet een behandeling eruit?

  ‘Als een cliënt bij mij komt, doet die de voeten eerst in een voetenbadje. Daarna neemt hij of zij plaats op de behandelstoel. Ik geef met mijn handen druk op bepaalde delen van de voet die corresponderen met de lichaamsdelen waar de klachten mee te maken hebben. Omdat iedereen weer anders is, geef ik iedere cliënt een andere behandeling.’

  Wat merken cliënten van de behandeling?

  ‘De behandelingen werken heel ontspannend. Cliënten komen er echt tot rust door. Ze komen meer in contact met zichzelf en hun lichaam door de aanrakingen. Uiteindelijk gaan ze beter slapen, zitten ze minder in hun hoofd en komen ze weer in hun eigen kracht te staan.’

  Hoeveel sessies zijn er nodig?
  ‘Over het algemeen zijn er zo tussen de 6 en 9 wekelijkse behandelingen nodig om een klacht succesvol mee aan te pakken. Eerst is er een intakegesprek, waarin ik de klachten bespreek met de cliënt. Ik doe ook een anamnese, waarbij we niet alleen de klacht bespreken, maar ook bijvoorbeeld de ziektegeschiedenis en eventuele medicijngebruik. Voetreflexologie kan ook bij veel andere klachten helpen, zoals rug- en nekklachten, spier- en gewrichtsklachten en hormonale klachten.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply