Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Stress aanpakken met het ‘Stressherstelplan’

  Marga, juf van groep 8 op een basisschool, kwam bij ons met klachten als slecht slapen, onrust en vermoeidheid. Ze was nog maar net begonnen met de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar en voelde de druk al oplopen. Graag wilde zij van haar stress afkomen.

  Een teveel aan stress die te lang aanhoudt, veroorzaakt zogenaamde ‘chronische stress’, die in verband wordt gebracht met hartziekten en herseninfarcten en mogelijk ook invloed heeft op kanker en chronische ziekten. Bovendien zorgt het voor vroegtijdige veroudering. Maar… stress beïnvloedt je ook emotioneel en heeft een negatief effect op je stemming. Het is belangrijk om erop te wijzen dat de stress waar we het hier over hebben, en die ziekte en ongemakken veroorzaakt, niets te maken heeft met omstandigheden die je graag zou willen veranderen. Het is een diepgewortelde stress die zich in je genesteld heeft en volledig losstaat van je huidige omstandigheden.

  Wat is ‘stress’ eigenlijk?
  Want wat is stress precies? Is het wanneer je een rekening op de deurmat vindt? Wanneer je ruzie hebt met de buren? Wanneer dingen niet gaan zoals je ze had voorzien? Wanneer je ongerust bent over je gezondheid? Je kunt van alles en nog wat bedenken en inderdaad: het kan allemaal stress veroorzaken. Maar er is een cruciaal verschil tussen omstandigheden die we normaal gesproken stressvol vinden en de lichamelijke stress die resulteert in ziekte en ongemak. Simpel gezegd, is er lichamelijke stress als ons zenuwstelsel uit balans is.

  Traditionele Chinese Geneeskunde
  De Traditionele Chinese Geneeskunde (waar acupunctuur onderdeel van uitmaakt) heeft duizenden jaren de samenhang bekeken tussen lichamelijke en psychische kenmerken. Of het nu gaat over woede of over verdriet, angsten en piekeren: de samenhang met het lichaam is bekend. Men weet welke lichamelijke gesteldheden tot welke psychische problemen kunnen leiden en omgekeerd. Aan iemands houding of gelaatsuitdrukking bijvoorbeeld kunnen we veel aflezen. Alles wat we meemaken, wordt in ons lichaam weerspiegeld. We stellen de juiste vragen. Dat betekent dat je je allereerst moet afvragen, wanneer je met een ogenschijnlijk onoplosbaar probleem zit: ‘welke stress weerhoudt mijn immuunsysteem ervan om mijn probleem te genezen en hoe kan ik daar iets aan doen?’ Door het invullen van een uitgebreide vragenlijst kun je op het spoor komen van die ‘hartzaken’ die jou het meest bezighouden.

  Stressherstelplan
  Bij Het Element maken we voor het ‘Stressherstelplan’ gebruik van een combinatie van acupunctuur, EMDR-technieken, mindfulness, voetreflexmassage, aromatherapie, Bachbloesems en meditatieve ademhalingsoefeningen om het immuunsysteem te deblokkeren van het in stand houden van overbodig geworden verdedigingspatronen; stressreacties die niet meer nodig zijn in het huidige bestaan. Met Marga ging het na 3 behandelingen al een heel stuk beter!

  Acupunctuur bij angst of depressie
  Wetenschappelijk onderzoek omtrent bijvoorbeeld depressie en acupunctuur of angst en acupunctuur toont de effectiviteit aan van acupunctuur ten opzichte van bijvoorbeeld antidepressiva en angstremmers.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply