Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Stress en vermoeidheid na de  zwangerschap
  Rate this post

  Niemand is meer uitgeput en gestrest dan kersverse moeders die proberen om het allemaal goed te doen. Het lichaam is herstellende van de zwangerschap en de bevalling. Tegelijkertijd krijgen zij zorg voor een pasgeborene die voedsel, luiers en aandacht wil. De combinatie van zelf herstellende zijn en het ­slaaptekort maken het extra moeilijk.

  De weken zwangerschapsverlof na de bevalling zijn daarom echt geen overbodige luxe. De vermoeidheid is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het vermogen om je aan te passen aan het nieuwe slaapritme en aan het moederschap, de hoeveelheid hulp van buitenaf en de snelheid van werkhervatting. Het is vooral erg belangrijk om in de eerste weken na je bevalling goed rust te nemen.

  Er kunnen ook andere reden zijn voor blijvende vermoeidheid. Bloedarmoede is een van de mogelijke veroorzakers. Blijf je extreem moe, laat dan je Hb eens controleren. Een goede multivitamine en de juiste voeding kan ook veel verschil maken.
  Vermoeidheid kan ook een symptoom van een traag werkende schildklier. Tijdens je zwangerschap moet je schildklier harder werken en na je bevalling moet hij dus weer ‘normaliseren’. Hierbij kan soms een verstoring optreden.
  Belangrijk is ook het emotionele herstel. Veel vrouwen kennen de eerste tijd een wirwar van emoties waar ze zelf niet wijs uit kunnen worden. Als de depressieve gevoelens de overhand krijgen en je er zelf niet uitkomt, is het slim om er met je huisarts over te praten.

  Mama&Baby Haarlem is een samenwerkingsverband tussen zwangerschapsdocenten, fysiotherapie, ­voedingsdeskundigen huidtherapie en osteopaat. Hierdoor vind je alle benodigde cursussen omtrent zwangerschap, mama en baby op één adres!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply