Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Stress moet aan en uit kunnen
  Rate this post

  Een te hoge werkdruk, te veel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in ons leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. Wij kunnen daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken. De psychosomatisch oefentherapeut kan je helpen om lichaam en geest weer in balans te brengen.

  In de meeste gevallen is stress gezond. Wij hebben het nodig om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen. Stress wordt ongezond wanneer je stress niet afwisselt met ontspanning en herstel. Oftewel: stress moet aan en uit kunnen. Enerzijds kunnen wij stress psychisch ervaren, bijvoorbeeld wanneer onze concentratie vermindert, wij prikkelbaar worden, gaan piekeren of problemen hebben met slapen. Anderzijds kunnen wij stress ook meer lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, spierspanningsklachten en ademhalingsproblemen. Vaak is het een combinatie van psychische en lichamelijke klachten. Wij spreken dan van ‘psychosomatische klachten’. Mensen met psychosomatische klachten vallen vaak tussen wal en schip. Daar waar het gemengde (lichamelijke en psychosociale) problematiek betreft, is de psychosomatisch oefentherapeut bij uitstek bekwaam om deze klachten te behandelen. De psychosomatisch oefentherapeut biedt een totaaloplossing: de behandeling richt zich zowel op de lichamelijke klachten als op de psychosociale problematiek. De behandeling bestaat uit:
  1. therapeutische gesprekken, met als doel de problemen helder te krijgen, deze te verwerken, indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren.
  2. cognitieve gedragstherapeutische behandeltechnieken, waardoor je meer inzicht krijgt in jouw gedachten, emoties en handelen en leert er beter mee om te gaan.
  3. therapeutisch lichaamswerk. Door middel van ontspannings-, adem- en aandachtstraining en expressieoefeningen leer je weer in balans, tot rust en in je kracht te komen.

  Psychosomatische oefentherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Er is geen verwijzing van een arts nodig.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply