Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Stress: onschuldig of funest?
    Rate this post

    Help! Files, computerstoringen, mislukte gerechten, krappe deadlines of lastige schoonmoeders. Elke dag brengt op het oog onschuldige problemen met zich mee. Maar stress kan meer kwaad veroorzaken dan je misschien wel beseft!

    Net als iedereen heb jij weleens stress in je dagelijkse leven, of je nou een baan hebt of niet. Soms merk je amper dat je met chronische stress leeft, omdat je hebt geleerd om je eraan aan te passen. Het is ‘gewoon’ geworden om je moe te voelen, afgeleid te worden, geïrriteerd te zijn en geplaagd te worden door een zeurend gevoel dat je tijd tekort komt. Je accepteert dat er een bepaalde druk is om vooruit te komen in je leven. Maar leven in een onbewuste staat van overdrive is allesbehalve normaal, en kan zelfs schadelijk zijn.

    Een vrij lage graad van chronische stress kan in combinatie met ontstekingen een onderliggende factor zijn bij het ontstaan van veel chronische ziekten. Hierbij kun je denken aan chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obesitas, auto-immuunziekten, Alzheimer, astma, artritis en verschillende soorten kanker. Chronische stress en ontstekingen zijn gevaarlijker: het kan jaren of zelfs decennia duren voordat de eerste symptomen van de ziekte optreden.

    De evolutie heeft je niet uitgerust om in een constante staat van stress te leven. Hoewel gelukkig bijna niemand dagelijks te maken heeft met levensbedreigende situaties, verkeren veel mensen toch vaak in een langdurige staat van vechten of vluchten. Zo genereren we chronische stress als reactie op alledaagse problemen. Zodra een volwaardige stressreactie is geactiveerd, loopt je lichaam de kans op het krijgen van ontstekingen. Wanneer de ontstekingen chronisch worden, geven ze weinig tot geen symptomen. Want anders dan bij een acute ontsteking die bijvoorbeeld ontstaat wanneer je je enkel verstuikt, is er geen sprake van symptomen zoals zwelling, roodheid of pijn. Je hebt dus niet door dat je een chronische ziekte aan het ontwikkelen bent.

    Vanuit onderzoek naar het verband tussen chronische stress en chronische ontsteking is inmiddels bekend dat deze twee factoren in grote mate bijdragen aan de verminderde immuniteit en de ontwikkeling van zogenaamde ‘leefstijl-aandoeningen’. Dit zijn ziektes die je kunt voorkomen of zelf genezen door de keuzes die je dagelijks maakt in je leefstijl. Vandaar dat het zo belangrijk is om een leefstijl te creëren die gericht is op het minimaliseren van dagelijkse stress. Gelukkig: dit kun je zowel thuis als op je werk gemakkelijk doen, namelijk door middel van het beoefenen van zelfzorg.

    Chantal Kortenhorst

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply