Rate this post
 • Stress op de werkvloer tegengaan: 7 tips!
  Rate this post

  Terwijl je je takenlijst ziet toenemen, zie je ook de tijd doortikken. Het lijkt alsof er voor ieder punt van je lijstje dat je door kunt strepen, er weer drie nieuwe punten bijkomen. Vervolgens komt de leidinggevende weer langs: ‘Hoe staat het eigenlijk met…?’

  Veel mensen krijgen zo te maken met stress op de werkvloer. Stress kan nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid, om nog maar te zwijgen over je stemming. Gebruik daarom deze 7 tips om je stress te verlagen!

  1. Sluit jezelf af en toe af
  Op de werkvloer werk je waarschijnlijk met een groep collega’s. Prettig en gezellig, maar het maakt dat je ook altijd aangesproken kan worden. Het kan nuttig zijn om jezelf af en toe even af te sluiten van de buitenwereld. Door je oordopjes met logo in te doen, kun je even naar (rustige) muziek luisteren terwijl je jouw takenlijst doorwerkt. Dit geeft ook een signaal aan je collega’s: ‘nu even niet’. Terwijl jij even naar muziek luistert, word je dan ook even met rust gelaten. Dat scheelt.

  2. Verminder koffie
  Niet iedereen zal het leuk vinden om te horen, maar het is toch echt zo: die kopjes koffie die je drinkt, mogelijk om de stress te verlagen, kunnen juist meer stress veroorzaken. Hetzelfde geldt voor veel suiker, alcohol en sigaretten. Suiker zorgt er bijvoorbeeld voor dat je op korte termijn een ‘kick’ krijgt en vol energie zit, maar na een paar uur stort je helemaal in. Alcohol verstoort juist je nachtrust, waardoor je minder diep in slaap kunt komen. Zelfs al slaap je even lang als je ‘nuchter’ zou doen, toch heb je dan minder aan je slaap. Door die vermoeidheid word je ook vatbaarder voor stress!

  3. Hou je slaap in de gaten
  Over vermoeidheid gesproken: een veelvoorkomende oorzaak van te veel stress is een slaapgebrek. Wanneer je stress wilt verminderen, is het belangrijk om erop te letten dat je iedere nacht minstens 7 en het liefst 8 uur slaap krijgt. Het maakt je niet alleen energieker, ook wordt je humeur beter, je kunt je beter concentreren en bent minder prikkelbaar. Dit draagt allemaal bij aan minder stress.


  4. Zorg voor voldoende beweging
  Het is wetenschappelijk bewezen dat genoeg beweging zorgt voor een vermindering van stress. Even sporten buiten werktijd heeft dus veel nut. Beweging hoeft niet alleen buiten werktijd te zijn. Heb je een zittend beroep? Sta dan regelmatig even op, al is het om even koffie te halen of even buiten wat frisse lucht te krijgen. Een wandeling maken in je pauze kan al wonderen verrichten. Kort bewegen tussendoor en even een momentje rust pakken? Leg dan een stressbal, bijvoorbeeld een stressbal met logo, op je bureau!

  5. Een opgeruimde werk- en leefomgeving
  Het gebeurt je voor je het doorhebt: je bureau of woning komt vol te liggen met spullen die er eigenlijk niet thuis horen. Je bureau ligt bijvoorbeeld vol stapeltjes papier, lege kopjes en to-do-lijstjes. Het is niet alleen onprettig werken: het kan je ook stress opleveren! Een leeg bureau is een leeg hoofd. Het kan dus lonen om op te gaan ruimen. Daarnaast kan opruimen ook behoorlijk ontspannend werken, met als resultaat dat je woning of bureau er weer netjes bijstaat.

  6. Verwacht het onverwachte
  Stress kan ontstaan wanneer je in de knel komt omdat er meer op de planning komt te staan dan waar je eigenlijk tijd voor had. Dit kan het gevolg zijn van de planning zelf. Misschien dat een opdracht maar een uurtje duurt, maar wanneer je tussendoor een telefoontje krijgt, een vraag krijgt met spoed en ook een belangrijk mailtje tussendoor stuurt, kan het al snel langer uitvallen. Wanneer je hier vooraf rekening mee houdt en dus meer tijd inplant, komt je planning uiteindelijk ook nog uit. Dat scheelt stress achteraf.

  7. Let op je grenzen
  Je kunt maar een vast aantal dingen doen op een dag. En wanneer het niet lukt om je taken af te krijgen, omdat het er simpelweg te veel zijn, levert dit met name jou stress op. Probeer er daarom op te letten dat je niet te veel op je bordje neemt. Het is voor niemand goed wanneer het niet lukt om het af te krijgen en zo veel last krijgt van stress, zowel voor je leidinggevende, het bedrijf als – vooral – jezelf.

  Er zijn zo verschillende manieren om stress tegen te gaan en rust te vinden. Het is dan ook belangrijk om je stemming in de gaten te houden. Tijd om af te rekenen met stress en een verandering te maken!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply