Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Stress, voeding en hormonen
  Rate this post

  Stress is waarschijnlijk de belangrijkste prikkel die de darmen en de hersenen met elkaar delen. Zodra de hersenen tijdsdruk of irritatie signaleren, willen ze dat oplossen en daar hebben ze energie voor nodig. Die energie lenen ze van de darmen. Wanneer de stress langer duurt, gaan de darmen onprettige signalen naar de hersenen sturen.

  Onbewust weten we dit al lang: we doen hetin onze broek van angst, we slikken eenteleurstelling weg, iets ligt zwaar op de maag, we moeten een nederlaag verteren, iemand kan ons het leven zuur maken, we hebben vlinders in onze buik.
  Vrijwel alle processen in je lichaam staanonder controle van hormonen, zoals bloeddruk, bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte. Hormonen zijn signaalstoffen die als doelhebben om alle evenwichten in het lichaam stabiel te houden. Gezond eten met weinig suiker en ongezonde toevoegingen zorgt voor een stabielere spijsvertering. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dieren met een goed werkend darmstelsel beter bestand zijn tegen stress en meetbaar minder stresshormonen in hun bloed hebben dan dieren met een slecht werkende spijsvertering. 95% van onze lichaamseigen serotonine wordt aangemaakt in de darmen. Serotonine is een belangrijke neurotransmitter die het zenuwstelsel kalmeert en ervoor zorgt dat we ons opgewekt en blij voelen.Wanneer je darmen goed werken, ben jebelastbaarder, voel je je stabieler en prettiger en slaap je beter. Meer weten? de Stresswinkel biedtdeskundige hulp bij stressklachten aanbedrijven en particulieren.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply