Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Stressklachten? Herstel het evenwicht!

  Heb je last van stress, slaapproblemen, angst of heb je ergens pijn waar niet echt een oorzaak voor te vinden is? Bezoek dan een psychosomatisch fysiotherapeut. Dit is een fysiotherapeut die een aanvullende opleiding in de psychosomatiek heeft gevolgd en patiënten behandelt met spannings- of stressgerelateerde klachten, onverklaarde pijn en vermoeidheid.

  Door een verstoring in de balans tussen lichamelijke en psychische belasting kunnen er lichamelijke klachten ontstaan of blijft een herstel van lichamelijke klachten uit. Het is vaak eerst niet zo duidelijk wat het verband is tussen je lichamelijke klachten en een psychische overbelasting. De lichamelijke signalen worden vaak eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Als de klachten na verloop van tijd toenemen, levert medisch onderzoek niet veel op. Een duidelijke medische diagnose is vaak niet te stellen, wat je een gevoel van onbegrip kan geven.

  Verschijnselen van een verstoorde balans
  Mogelijk ervaar je dat je meer last hebt van pijn en vermoeidheid en dat je meer prikkelbaar en gespannen bent. Deze verschijnselen kunnen verband houden met bepaalde levensomstandigheden, zoals een als hoog ervaren werkdruk, conflicten, emotionele gebeurtenissen, relationele problemen, het verlies van dierbaren of ernstige ziekteprocessen. Als deze omstandigheden gedurende een langere tijd aanhouden, kunnen ze je evenwicht verstoren. De kracht van de psychosomatisch fysiotherapeut is de begeleiding in hoe je zelf weer in staat bent om het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning te herstellen, ook op de lange termijn.

  Hoe kan een begeleidingsplan eruitzien?
  Het eerste gesprek is gericht op het vinden van de relatie tussen de lichamelijke klachten en de psychische gesteldheid. Dat houdt in dat naast de lichamelijke klachten ook psychologische en sociale aspecten belicht worden die mogelijk geleid hebben tot een verstoorde balans. Afhankelijk van jouw hulpvraag, het gesprek en het onderzoek worden de doelen bepaald en wordt samen met jou een begeleidingsplan opgesteld. Er wordt een eigen inbreng en een actieve inzet van je verwacht in het herstel- en veranderingsproces.
  Het doel van de therapie kan zijn:
  – inzicht krijgen in het ontstaan en de gevolgen van de klacht
  – veranderen van de factoren die de klacht in stand houden
  – toepassen van ontspanning
  – verbeteren van ademhaling of adempatroon door ­lichaamsbewustwording
  – verhogen van je belastbaarheid
  – aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen
  – inzicht krijgen met betrekking tot ziektebeleving en ­dagelijks functioneren
  – op een andere manier leren omgaan met de klachten
  – vertrouwen krijgen in het lijfelijk functioneren, waardoor zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed worden

  Bij De Singel Fysiotherapie zijn Edith Pans, Marion Velthausz, Mirthe Engels en Kees Stokkel werkzaam als geregistreerd psychosomatisch fysiotherapeut (kwaliteitsregister KNGF/NFP).
  Lees meer over de specifieke werkwijze van deze therapeuten: www.desingelfysio.nl

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply