Rate this post
 • Suiker: vriend of vijand?
  Rate this post

  Wist je dat in een plakje ontbijtkoek van zo’n 30 gram gemiddeld 3 klontjes suiker zitten en dat een schaaltje magere vruchtenyoghurt al snel meer dan 5 klontjes suiker bevat?

  Ontbijtkoek en vruchtenyoghurt zijn producten waar je waarschijnlijk niet meteen aan denkt als het gaat om suikerrijke producten. Er wordt ook bijvoorbeeld veel suiker toegevoegd aan ­sauzen, vleeswaren, augurken, brood, ­oplosthee, allerlei groenten in pot of blik, kant-en-klaarmaaltijden en gedroogd fruit. Zonder dat je er erg in hebt, krijg je waarschijnlijk per dag meer suiker binnen dan dat je kunt ­verbranden. Toegevoegde suiker vormt een bron van lege calorieën. Het levert wel energie, maar verder geen nuttige stoffen zoals vitaminen en mineralen. Ons lichaam functioneert prima zonder toegevoegde suiker. Er zit immers al genoeg (natuurlijke) suiker, ook wel ‘koolhydraten’ genoemd, in voedingsmiddelen als groente, fruit, melk, pasta, rijst, en brood. De gevolgen van de toegenomen ­suikerconsumptie in ­Nederland zijn op straat goed te zien. Steeds meer mensen kampen met overgewicht. Daarnaast krijgen steeds meer mensen op jonge leeftijd te maken met diabetes type 2, in het verleden nog ‘ouderdomssuiker’ genoemd. De consumptie van te veel suiker heeft niet alleen een nadelig effect op je lichaamsgewicht en bloedsuikerspiegel, het kan ook een verstorende werking hebben op je hormoonhuishouding, weerstand, cholesterol en vele andere belangrijke lichaamsfuncties.
  Mijn advies is: gebruik zo weinig mogelijk toegevoegde suiker, haal je energie uit gezonde koolhydraten en kijk eens naar de ingrediëntenlijst van producten die je vaak koopt.
  Heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken? Ik heb dat al gedaan voor je! Bel me voor meer informatie.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply