Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Suzan: ‘Ik krijg een tweede kans’
  Rate this post

  In het Catharina Ziekenhuis worden mensen met extreem overgewicht geholpen met behulp van een nieuwe operatietechniek, de zogenoemde ‘SADI-behandeling’. Deze nieuwe operatie is bedoeld voor mensen met een BMI van 55 of hoger, die eerder een maagverkleinende operatie hebben ondergaan. De 40-jarige Suzan Mastbroek uit Deurne, moeder van drie kinderen, is één van de eerste patiënten in het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis waarbij deze nieuwe bariatrische operatie is uitgevoerd. ‘Het is nu tijd om voor mezelf te gaan zorgen. Ik zorg voor iedereen, behalve voor mezelf.’

  Een dag na de operatie zit Suzan klaar om naar huis te gaan. ‘Ik voel me goed en ik heb veel minder pijn dan na mijn eerste operatie. Toen is bij mij een gastric sleeve gemaakt en is mijn maag verkleind. Na deze operatie ben ik 40 kilo afgevallen, maar na mijn zwangerschap had ik toch weer hulp nodig, want alles zat er weer aan.’

  Nooit dik gevoeld
  Als kind was Suzan altijd al groot en flink. ‘Maar ik heb me als kind en in de puberteit nooit dik gevoeld. De kilo’s vlogen eraan tijdens mijn eerste huwelijk. Dat is niet altijd even gelukkig geweest. Het zit ook ín mij: stress en verdriet eet ik weg. Ik ben een echte emotie-eter. Vijf jaar geleden ben ik gescheiden en na mijn scheiding heb ik mezelf op de eerste plaats gezet. In november 2011 kwam ik met mijn 1,76 meter met een gewicht van 137 kilo het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis binnen.’

  Oordeel snel klaar
  Na haar eerste operatie in 2011, de gastric sleeve, viel Suzan 40 kilo af en kwam ze onder de 100 terecht. ‘Toen voelde ik me echt slank. Alles ging gemakkelijker. Ik voelde me heerlijk. Toen ontmoette ik ook mijn huidige partner en raakte ik zwanger in 2014. Dat was een cadeautje! Maar na de zwangerschap zag ik de weegschaal weer oplopen en was ik in no-time weer op mijn oude gewicht door het snoepen en het maken van ongezonde keuzes. Achter dik zijn zitten vaak onderliggende problemen. De buitenwereld heeft vaak haar oordeel al snel klaar, maar zo gemakkelijk is het niet. Natuurlijk gaat alles door het mondje, maar als je het leefpatroon niet bij de wortel aanpakt of problemen niet met twee handen vastgrijpt, blijf je in die vicieuze cirkel zitten. En dan ligt het jojo-effect op de loer.’

  Schuldig
  Twee jaar na de geboorte van haar dochtertje was ze weer terug op haar oude gewicht. ‘Dat is heel frustrerend. Ik voelde me schuldig en het was voor mij een ontzettend grote stap om toch weer naar het Obesitascentrum van het Catharina Ziekenhuis te bellen en te zeggen dat ik hulp nodig had. Ik had het weer niet gered en schaamde me ervoor. De reactie was zó ontzettend fijn! Ze oordeelden totaal niet. Dat gaf me toch weer de moed om er wat mee te gaan doen. Ik wil gezond blijven, voor mezelf, mijn man en mijn kinderen. Die wil ik zien opgroeien! Ik zal dan opnieuw de strijd met de kilo’s moeten aangaan. Natuurlijk was ik heel blij te horen over de nieuwe SADI-behandeling, maar ik werd tegelijkertijd uitgedaagd om mijn onderliggende problemen eens aan te pakken. En juist deze begeleiding in het voortraject is heel belangrijk. Je moet er echt zelf je schouders onder willen zetten. Ik ben het Catharina Ziekenhuis zo ontzettend dankbaar! Ik krijg een ‘tweede’ kans en die pak ik met beide handen beet’, besluit Suzan haar verhaal.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply