Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Tandartsangst? Leer fietsen!
  Rate this post

  Naar de tandarts gaan is voor de meeste mensen geen pretje, de schelle en snerpende geluiden; de angst dat er iets gebeuren moet. Dit gold ook voor Caroline (30). Zij heeft altijd geleefd met die angst. Gelukkig heeft Caroline nu een manier gevonden om niet meer bang te hoeven zijn! ‘Ik heb als het ware leren fietsen…

  Al een maand voordat ik naar de tandarts moest, kreeg ik er zenuwen van. Ik leefde elke dag in de wetenschap dat het er bijna aan zat te komen. Mijn tandartsvrees was écht erg. Ik heb best vaak gaatjes gehad en het boren vond ik vreselijk. De tandarts heeft maar tien minuten en er is dan ook geen ruimte om even rustig aan te doen. Dat gaf mij een beklemmend gevoel. Ook had ik last van tandsteen. Het weghalen van tandsteen deed misschien geen pijn, maar dat gerommel in mijn mond met haken en slangen en boortjes was al ellendig genoeg.

  Via Noor, een vriendin van mij, kreeg ik de tip om eens naar een mondhygiënist te gaan. Noor vertelde mij dat hier niet alleen meer tijd voor je genomen wordt, maar dat je ook leert hoe je je gebit beter schoon kunt houden, zodat er helemaal geen behandeling plaats hoeft te vinden. ­Voorkomen is beter dan genezen; daar gaf ik haar direct gelijk in. Ik ben toen bij Gabriëlle terechtgekomen. Bij de eerste afspraak kon ik eindelijk eens mijn verhaal kwijt.
  Ze was begripvol en rustig. Dat vond ik fijn. Ze heeft daarna op mijn tempo naar mijn gebit gekeken. Het werd mij direct duidelijk dat instructie, coaching en motivering een belangrijk onderdeel van de behandeling vormen. Gabriëlle heeft mij bijvoorbeeld geleerd hoe ik mijn tanden moet stokeren. Ik stokerde mijn tanden nooit, maar floste af en toe wel. Blijkbaar deed ik het niet goed, want ik had daarmee wondjes in mijn tandvlees gemaakt waar júíst bacteriën in konden kruipen.

  Nu stoker ik elke dag en weet ik de juiste methode. Door het stokeren merk ik dat de hoeveelheid tandsteen écht afneemt en dat ook gaatjes ermee voorkomen ­worden, want sinds ik bij Gabriëlle kom – en dat is inmiddels al een paar jaar – heb ik nog maar één keer een gaatje gehad! Ook weet ik nu dat ik geen mondwater met alcohol moet kopen en dat voor mijn gebit een specifieke tandpasta en tandenborstel geschikt is. Nu ik mijn gebit begrijp en weet wat ik zelf kan doen om problemen te voorkomen, voel ik mij ‘in control’ en zelfverzekerd.

  Ik begrijp eigenlijk niet waarom ik niet eerder naar een mondhygiënist ben gegaan. Je wilt toch eerst leren fietsen en dan pas zonder zijwieltjes de straat op? Als je alleen naar de tandarts gaat, is dat voor mij hetzelfde als een kind direct op een fiets zetten en zien wat ervan komt. Dan is het logisch dat er iets misgaat.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply