Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Tandartsangst? Leer fietsen!
    Rate this post

    Naar de tandarts gaan is voor de meeste mensen geen pretje: de schelle en snerpende geluiden, de angst dat er iets gebeuren moet… Dit gold ook voor Caroline (30). Zij heeft altijd geleefd met die angst. Sinds Caroline naar de ­mondhygiëniste gaat, hoeft zij niet meer bang te zijn. ‘Ik heb als het ware leren fietsen…’

    ‘Al een maand voordat ik naar de tandarts moest, kreeg ik er zenuwen van. Ik leefde elke dag in de wetenschap dat het er bijna aan zat te komen. Mijn tandartsvrees was écht erg. Ik heb best vaak gaatjes gehad en het boren vond ik vreselijk. Mijn tandarts had maar tien minuten de tijd voor mij en hij had bovendien alleen maar aandacht voor het probleem zelf en niet voor de oorzaak ervan. Dat gaf mij een beklemmend gevoel. Ook had ik last van tandsteen. Het weghalen van tandsteen deed misschien geen pijn, maar dat gerommel in mijn mond met haken, slangen en boortjes was al ellendig genoeg. Via Noor, een vriendin van mij, kreeg ik de tip om eens naar Mondhygiëniste Bouma van Weel te gaan. Noor vertelde me dat daar niet alleen de tijd voor je genomen wordt, maar dat je er ook leert hoe jij je gebit beter schoon kunt houden, zodat er helemaal geen behandeling plaats hoeft te vinden. De mond wordt daar als deel van het grote geheel gezien. Hierdoor kreeg ik meer grip op mijn mondgezondheid. Voorkomen is beter dan genezen! Bij de eerste afspraak kon ik eindelijk eens mijn verhaal kwijt. Mondhygiëniste Osca was begripvol en rustig. Dat vond ik fijn. Ze heeft op mijn tempo naar mijn gebit gekeken. Het werd mij direct duidelijk dat instructie, coaching en motivering een belangrijk onderdeel van de behandeling vormen, net zoals goede voeding en een gezonde hormoonbalans. Osca heeft mij bijvoorbeeld geleerd hoe ik mijn tanden moet stokeren. Ik stokerde mijn tanden nooit, maar flosste af en toe wel. Blijkbaar deed ik het niet goed, want ik had daarmee wondjes in mijn tandvlees gemaakt waar júíst bacteriën in konden kruipen. Door het stokeren merk ik dat de hoeveelheid tandsteen écht afneemt en dat ook gaatjes ermee voorkomen worden, want sinds ik bij Osca kom – en dat is ­inmiddels al een paar jaar – heb ik nog maar één keer een gaatje gehad. Ook weet ik nu welke tandpasta en welke tandenborstel geschikt zijn voor mijn gebit. Nu ik mijn gebit begrijp en weet wat ik zelf kan doen om problemen te voorkomen, voel ik mij in control en zelfverzekerd. Was ik maar eerder naar een mondhygiëniste gegaan… Je wilt toch eerst leren fietsen en dan pas zonder zijwieltjes de straat op? Als je alleen naar de tandarts gaat, dan is dat vergelijkbaar met een kind dat direct op een fiets gezet wordt en dat de ouders wel zien wat ervan komt. Dan is het logisch dat er iets misgaat.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply