Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Tandpijn? Die tijd is geweest!
  Rate this post

  Je zou het misschien niet zeggen, maar er zijn zo’n drie miljoen mensen met een volledige prothese in Nederland. Mensen ondervinden steeds meer draagcomfort en de uitstraling van de gebitten is zeer natuurlijk.

  Een volledige gebitsprothese (kunstgebit) bestaat uit een plaat van kunsthars, waarop tanden en kiezen zijn bevestigd. Een kunstgebit is een uitneembare gebitsprothese. De plaat ligt op de kaak en je ziet bijna geen verschil met de vormen en kleuren van de oorspronkelijke tanden en kiezen.

  Een mooie lach
  Aan het begin kan het dragen van een kunstgebit pijnlijk zijn doordat het strak tegen de kaken zit. Als er zweertjes ontstaan door drukplaatsen, kan de prothese aangepast worden, zodat de pijn wordt weggenomen en het gebit weer perfect in de mond past. Het kan wat onwennig zijn met praten en eten, maar ook kan je nieuwe uiterlijk wat onwennig zijn. De bovenlip ziet er namelijk minder ingevallen uit. Hierdoor zie je er jonger uit.
  Het is aan het begin altijd even doorzetten als het gaat om wennen aan een nieuw gebit, maar eenmaal gewend is de functie van je gebit duidelijk verbeterd. Je hebt geen tandpijn meer en bovendien heb je een mooie lach. Door toepassing van duurzame materialen kan een ­kunstgebit moeiteloos vijf tot acht jaar meegaan.

  Implantaten
  Het kan ook voorkomen dat het kaakbot dusdanig geslonken is, dat het te weinig houvast biedt voor de ­gebitsprothese. De eigen tanden en kiezen geven stevigheid aan de kaak. Wanneer deze elementen allemaal getrokken zijn, zal de kaak steeds platter worden. Dit zie je met name bij de onderkaak gebeuren. Het ondergebit heeft dan te weinig grip en komt los te zitten. Dit kun je mooi oplossen met implantaten en een klikgebit. Een implantaat is een kunstwortel die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. De gebruikte materialen zijn vaak titanium met een keramische buitenlaag.

  Controle
  Ook al heb je een kunstgebit dat goed past, toch is het verstandig om het eens in de twee jaar te laten controleren. Op die manier kun je een boel narigheid voorkomen. Bij een volledige gebitsprothese zullen de kaken na verloop van tijd namelijk slinken waardoor het kunstgebit los kan gaan zitten. Hierdoor kunnen vervelende pijnklachten en zelfs ontstekingen ontstaan. Wanneer je regelmatig voor controle komt, kunnen mogelijke problemen ontdekt en voorkomen worden. Maar je kunt natuurlijk ook geadviseerd worden omtrent een nieuw kunstgebit. De levensduur van een gebitsprothese is namelijk beperkt. Over het algemeen gaat het een jaar of vijf mee, maar dat is afhankelijk van diverse factoren. Maar wanneer een prothese zwarte randjes of scheurtjes begint te vertonen ben je duidelijk wel aan een nieuw exemplaar toe.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply