Rate this post
 • Te dik zijn zorgt voor huidproblemen
  Rate this post

  Het behoeft geen uitgebreide uitleg dat de effecten van overgewicht of een ongezonde leefstijl niet ­alleen van invloed kunnen zijn op het interne milieu van het menselijk lichaam. Vetafzetting rondom organen, zoals het hart en de lever, kunnen de werking van deze organen verstoren. Het ontstaan van ­diabetes is een bekende aandoening, die onder andere kan gaan opspelen.

  De huid is het grootste orgaan dat de mens heeft. Die wordt dagelijks blootgesteld aan invloeden van binnen en buiten het lichaam, zoals de weersomstandigheden, voeding en genotsmiddelen.

  Leefstijl
  Bij langdurige blootstelling aan bijvoorbeeld genotsmiddelen als roken en/of overmatig alcohol drinken, kunnen de capillairen (haarvaten, fijn netwerk van bloedvaatjes), permanent open blijven staan (de rek is uit de vaatwanden, het samentrekken en uitzetten van de haarvaten kan niet meer plaatsvinden). De huid kan er vaal en grauw gaan uitzien.
  Het gevolg van het overmatig nuttigen van alcohol is dat er een zichtbaar fijn netwerk van bloedvaatjes in de gezichtshuid ontstaat rondom de neusvleugels en op de jukbeenderen. Bij rokers ziet de huid er grauw en dof uit door een stelselmatig tekort aan zuurstof in het bloed.

  Overgewicht
  In het geval van overgewicht is de hormoonbalans ­verstoord of kan die verstoord raken. Een instabiele ­hormoonbalans kan leiden tot diverse huidproblemen, zoals puistvorming (acne), pigmentstoornissen (donkere vlekken), een toename van gezichtsbeharing en eczeem.
  Bij vrouwen heeft dit invloed op progesteron en oestrogenen: deze dalen of raken uit balans. Bij mannen kan het mannelijke hormoon testosteron afnemen en het vrouwelijke hormoon oestrogeen toenemen.

  Gevolgen en behandeling
  Een toename van bijvoorbeeld gezichts- en lichaamsbeharing kan bij vrouwen tot een vervelend cosmetisch probleem leiden. Mannen kunnen meer borstweefsel (toename van klierweefsel) gaan vertonen; ook een bijkomend effect als gevolg van overgewicht. Als het gewicht daalt, zullen de meeste huidproblemen afnemen of zelfs helemaal verdwijnen.
  Bovengenoemde huidaandoeningen kunnen behandeld worden. De resultaten kunnen zeer wisselend zijn, afhankelijk van de stabiliteit van het gewicht en/of de leefstijl. Puistvorming (acne) kan volledig verdwijnen, maar een doffe huid of ongewenste gezichtsbeharing heeft meer verzorging nodig. Hiervoor kunnen er diverse behandelingen ingezet worden om het huidprobleem tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen.

  Het is altijd raadzaam om een (huis)arts, dermatoloog of een huidtherapeut te raadplegen rond de vraag welke behandeling, medicatie en/of verzorging van de huidaandoening geschikt is.

  Interesse? Maak een afspraak voor een huidadvies via de website, of bel tijdens openingstijden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply