Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Te licht? Gezondheidstips bij ondergewicht!
    Rate this post

    Vaak wanneer men over gewichtsproblemen spreekt, gaat het over mensen met overgewicht en wat je kunt doen om daar vanaf te komen. Daardoor is er geregeld weinig begrip voor mensen met ondergewicht. Het probleem wordt onderschat, mensen vinden het minder ‘erg’ dan zwaar zijn of het wordt gebagatelliseerd met opmerkingen als: ‘eet gewoon eens wat vaker een patatje’.

    Je kunt door allerlei redenen kampen met ondergewicht. Misschien heb je een snelle stofwisseling en kun je eten wat je wilt. Vaak heb je dan al je hele leven te maken met een laag gewicht. Ook kan een eetstoornis de oorzaak zijn, of ben je een periode ziek geweest waardoor je minder gemakkelijk op gewicht bleef. Vaak kost het je lichaam dan extra moeite om weer reserves op te bouwen.

    Nadelen ondergewicht
    Omdat ondergewicht gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, is het zaak moeite te doen weer op gewicht te komen. Bij een te laag BMI kan het immuunsysteem minder goed zijn werk doen, kunnen er problemen ontstaan met spieren, lever, nieren en hart en heb je minder energie. Onderzoek naar de oorzaak van je ondergewicht is belangrijk – maar vaak is levensstijl een belangrijke factor bij het verkrijgen of behouden van een goed gewicht.

    Hoe eet jij?
    Zo is het ten eerste belangrijk je bewust te zijn van je eetmomenten. Sla je wel eens een maaltijd over als je het druk hebt? Neem je de tijd om goed te eten? Plan je eetmomenten in en neem daarbij genoeg tijd om je gezonde en voedzame maaltijden te bereiden. Ook als je slecht in je vel zit kan dat invloed hebben op je eetlust. Mensen met een depressie kunnen bijvoorbeeld worstelen met gewichtsproblemen. Een psycholoog en/of diëtist kan je helpen weer een gezonde relatie met voeding op te bouwen.

    Lastig klusje
    Sommige mensen hebben minder eetlust dan anderen. Veel mensen vinden het moeilijk ’s ochtends te ontbijten of voelen door langdurig weinig te eten nauwelijks trek. Een belangrijke tip is langzaam opbouwen. Dat kan door regelmatig iets kleins te eten of door vloeibare calorieën binnen te krijgen. Denk aan tomatensap, bouillon of een smoothie. Onthoud ook: zie eten (bereiden) niet als lastig klusje, maar als manier om je lichaam te voeden met voldoende energie om al die dingen te doen die je leuk vindt!

    Gezond aankomen
    Wanneer je gewicht bent kwijtgeraakt na (langdurige) ziekte, is het extra van belang om weer aan te sterken en aan te komen. Je lichaam kan de energie goed gebruiken. Wel is het belangrijk dit op een gezonde manier te doen. Dat kan door maaltijden uit te breiden of door vaker te eten: gebruik naast de drie hoofdmaaltijden ook geregeld voedzame tussendoortjes. Denk bijvoorbeeld aan:
    – yoghurt
    – gevulde soep
    – fruit
    – crackers met kaas
    – ontbijtkoek met boter of noten

    Liefde voor gezondheid
    Ben je op zoek naar goede en professionele begeleiding bij het behouden of behalen van een gezond gewicht? Kun je nog wel wat persoonlijke tips en adviezen gebruiken over het maken van de juiste keuzes op het gebied van bewegen, voeding en leefstijl? Dan ben je bij gewichtsconsulent Miranda Slagter-Zwier van A Love 4 Health aan het juiste adres! Miranda helpt je graag om jouw liefde voor je gezondheid te vinden.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply