Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Tegenslagen? Versterk je veerkracht!
    Rate this post

    Veerkracht helpt je om beter om te gaan met problemen en tegenslag. Met veerkracht kom je verdriet en teleurstelling beter te boven. Met veerkracht zie je meer kansen. Mijn lijfspreuk is niet voor niets: Er is altijd meer mogelijk dan je denkt!

    Veerkracht heeft te maken met wilskracht, flexibiliteit, energie, doorzettingsvermogen, vitaal zijn. Veerkracht maakt je sterker. Niet doordat je geen pijn, stress of verdriet meer hebt, maar door de manier waarop je ermee omgaat.
    Tegenslag kan van alles zijn. De trein missen, een verstopt riool, een leuke baan mislopen, verlies van iets of iemand die je dierbaar is, een relatie die vastloopt, aanhoudende stress op je werk.

    Soms gaan dingen niet zoals je wil, en daar heb je niet altijd invloed op en het hoort ook bij het leven. Waar je wél invloed op hebt, is hoe je ermee omgaat. En dat kun je ontwikkelen. Wie met veerkracht het hoofd biedt aan tegenslag herstelt sneller. Daarmee heeft het bouwen aan je veerkracht ook een preventieve werking: je bent minder snel en minder lang uit de running.

    Hoe versterk je je veerkracht? Dit helpt:

    1. Optimisme
    Dat de trein niet rijdt of dat je ziek wordt zijn dingen waar je niets aan kunt doen. Maar je bepaalt wel zelf hoe je ermee omgaat. Met een optimistische blik laat je je minder snel uit het veld slaan als iets niet lukt of als het anders loopt dan je dacht. En je kunt beter oplossingen bedenken. Je weet immers dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden en dat na regen zonneschijn komt.

    2. In de spiegel kijken
    Tegenslag doet iets met je. Met ‘in de spiegel kijken’ bedoel ik dat je de tijd moet nemen om een paar dingen bij jezelf na te gaan. Wat is er precies gebeurd? Waar in je lijf voel je de impact die dat heeft? Wat raakt je het meest? Weten waar de kern zit, helpt je om hoofd- en bijzaken te scheiden. Je barst misschien in huilen uit omdat de melk op is (bijzaak), maar de oorzaak van je tranen is eigenlijk dat je zus op de operatietafel ligt (hoofdzaak) en dat je wacht op het verlossende telefoontje dat het klaar is. Als je de kern te pakken hebt, weet je waar je mee aan de slag moet of wat je moet aanvaarden (zie 5.).

    3. Afwisseling inspanning – ontspanning
    Inspanning zit ‘m niet zozeer in tijd. Belangrijk is hoeveel energie het jou kost om te doen wat je moet (of wil) doen en hoeveel energie het je oplevert. Ga dat maar eens na bij jezelf: waar krijg je energie van? En wat kost jou energie? En waarvan rust je uit? In een gezonde situatie zijn energiegevers en energievreters in balans. Je kunt de balans in één situatie bekijken, bijvoorbeeld voor je werk, maar je kunt ook het totaalplaatje nemen van alles wat je op een dag of in een week zoal doet.

    4. Iets opsteken van dingen die verkeerd lopen
    Elke ervaring maakt je wijzer en sterker, of het nou om een positieve of om een pijnlijke ervaring gaat. Die ervaring helpt je om verder te komen. Linksom is het niet gelukt; misschien kan het ook rechtsom. Hoe ga je het een volgende keer aanpakken? Wat zou je anders kunnen doen? En wat juist niet, waar moet je mee doorgaan? Welke eigenschappen kunnen je hier een volgende keer bij helpen? En welke eigenschappen komen (in dit geval) even minder van pas? Kijk ook eens met een kwinkslag terug. Je mag het best luchtig houden.

    5. Aanvaarden
    Soms is het goed om je erbij neer te leggen dat het is zoals het is, ook al voel je weerstand. Ergens tegen vechten kost energie en als vechten niet helpt, heb je een behoorlijk energielek. Dus vraag je af hoe lang je daar nog mee wil doorgaan. Stoppen met vechten betekent niet dat je voorbij moet gaan aan je verdriet of teleurstelling. Integendeel: het biedt juist meer ruimte om die emotie onder ogen te zien. Trouwens, voor aanvaarden mag je best even de tijd nemen.

    Wil je dit toepassen, kijk dan eerst wat je al doet en doe dat vaker. Kies dan één nieuwe tip, bouw het op en als het werkt pak je de volgende. Zo versterk je je veerkracht!

    Ingrid Zuure-Yang

    Op een verrassende manier naar jezelf kijken
    Wij mensen hebben veel verschillende kanten. En misschien herken je het wel: sommige van die kanten kunnen elkaar behoorlijk in de weg zitten. Wanneer heb jij bijvoorbeeld ‘ja’ tegen iemand gezegd terwijl je eigenlijk ‘nee’ wilde zeggen? Of wanneer had je in het weekend ontzettend behoefte aan ontspanning, maar ging je toch een verslag doornemen?
    Ingrid laat in een nieuwe workshop zien waar die tegenstrijdigheden vandaan komen en waarom onze persoonlijkheid op een bus met passagiers lijkt. Zo krijg je op een speelse manier inzicht in je doen en laten. Deze workshop is een heel leuk middel om op een andere manier naar jezelf te kijken en zet aan tot bewustwording.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply