Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Tekenen die wellicht kunnen wijzen op borstkanker
  Rate this post

  Je wil er natuurlijk liever niet aan denken, maar één op de acht vrouwen krijgt borstkanker. Die cijfers zijn erg hoog, en daardoor is het dus niet heel gek om goed te begrijpen hoe de tekenen van borstkanker eruit kunnen zien en om dit ook actief in de gaten te houden. Hoe vervelend het ook is, je kan beter vroeg zijn dan te laat en het zekere voor het onzekere nemen. De volgende tekenen kunnen, naast pijn, tekenen zijn van borstkanker. Merk je iets aan je borsten of vertrouw je het niet? Laat het dan altijd checken, zodat je het zeker weet.

  Een zwelling of bultjes
  Als je onder de oksel of in je borst een zwelling of bultjes voelt, waarvan je weet dat die er eerder niet zat of er niet hoort, dan is het belangrijk om dit te laten checken. Hoewel een zwelling onder de oksel ook hormonaal kan zijn, kan het ook een teken zijn van borstkanker. Het is ook belangrijk om regelmatig zelf te checken of dit het geval is. Zeker als het vaker in de familie voorgekomen is, is het slim om af en toe te voelen of er niks ongewoons te voelen is.

  Rode uitslag op de huid of kuiltjes
  Zie je op de huid een rode uitslag en kun je geen reden bedenken van wat het kan zijn? Laat dit dan checken. Hoewel het kan komen door diverse dingen – de huid op de borst is tenslotte redelijk dun – kan het een teken zijn van borstkanker. Vertrouw je het niet of weet je niet hoe het er gekomen is? Laat het bekijken door een arts.

  Ook kunnen kuiltjes of plooien in de huid van de borst een teken zijn dat er meer aan de hand is. Zie je plots een kuil of plooi die er eerder niet zat, en ziet het er niet goed uit? Maak dan ook weer direct een afspraak en laat een borstonderzoek doen.

  Problemen met de tepels
  Ook aan de tepels is af en toe te zien of er iets aan de hand is. De vorm kan bijvoorbeeld veranderen, hij trekt naar binnen of je merkt dat er afscheiding uit de tepel komt zonder dat hier een aanleiding voor is. Dit zijn geen goede tekenen en leidt erop dat het verstandig is om een bezoek te brengen aan de huisarts. Een MRI-scan kan snel uitgevoerd worden en zo weet je direct of er meer aan de hand is. Ook een MRI-scan bij borstimplantaten kan worden uitgevoerd, want ook met borstimplantaten loop je risico op borstkanker.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply