Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Terug naar je ‘oude ik’ na kanker
  Rate this post

  Laat oedeem aanpakken; Vrouwen met borstkanker kunnen na de medische behandelingen te maken krijgen met ongewenste vochtophopingen, ook wel ‘oedeem’ genoemd. Hierbij gaat het om lymfoedeem; een probleem dat vaak onderbelicht blijft en vaak laat wordt gesignaleerd.

  Lymfoedeem ontstaat na beschadiging van het lymfvatenstelsel. Dit komt vaak door operatie, trauma of infectie. Tijdens chemotherapie en/of bestraling kan dit lymfoedeem toenemen. Soms worden lymfklieren zelfs helemaal verwijderd. Hierdoor kan het lichaam het vocht niet goed afvoeren en kan een lichaamsdeel vollopen met oedeem. Ook ontstaan er vaak klachten van een moe en zwaar gevoel, en een gespannen gevoel.
  Lymfoedeem komt het meest voor aan armen en benen, maar kan ook in andere lichaamsdelen ontstaan. ­Lymfoedeem is een chronische aandoening. En behandeling ervan is noodzakelijk! Wanneer lymfoedeem niet wordt behandeld, kunnen er zich complicaties voordoen, zoals het dikker en harder worden. Eenmaal hard geworden is er vaak een onomkeerbare situatie ontstaan, maar ook het risico of infecties en wonden is dan groot.

  Behandeling
  De huidtherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van oedeem, en er zijn voor het afvoeren van oedeem verschillende behandelingen mogelijk, zoals manuele lymfdrainage. Hierbij wordt met behulp van zachte, pompende bewegingen het netwerk van lymfvaten vlak onder de huid geactiveerd. De lymfdrainage stimuleert de vochtopname door de lymfvaten en verhoogt de afvoer van weefselvocht. De ‘file’ wordt als het ware opgelost door het ‘verkeer’ via andere wegen op de bestemming te laten aankomen.
  Een andere behandeling is compressietherapie. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. Speciale hulpmiddelen kunnen worden ingezet om te voorkomen dat oedeem toeneemt. Tevens kan pijn verlicht worden door de therapie. Zodra het oedeem is verminderd en de situatie stabiel is, kan er een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

  Littekenmassage
  Ook kunnen littekens in het geopereerde of bestraalde gebied behandeld worden. Littekens zorgen vaak voor een bewegingsbeperking, en ook voelt de huid vaak strak aan. Het kan zijn dat het litteken verkleefd is met de onderlaag. Littekenmassage biedt dan uitkomst. Ook de huid zelf wordt behandeld.

  Verder krijgt de patiënt advies bij huidaandoeningen: hoe de huid weer in een optimale conditie te krijgen. Een gezonde huid geeft minder risico op irritatie of wonden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply