Rate this post
 • The dark side of the sun
  Rate this post

  De zomer heeft twee kanten. De zon maakt dat we ons zelf plezieriger voelen. We koesteren ons in dit heerlijke fenomeen. Onze huid krijgt een heerlijke gezonde kleur en er wordt voldoende broodnodige vitamine D aangemaakt. Ook huidoneffenheden zoals puistjes en littekens zijn minder zichtbaar. Je ziet er veel beter uit. De andere kant is dat deze heerlijke zon ook schadelijk kan zijn voor onze huid.

  Een teveel aan zonlicht beschadigt onze DNA-structuur en veroorzaakt op den duur huidkanker. Ook wordt de huid dikker, als verdedigingsmechanisme. Dit heeft tot gevolg dat na de zomer de acne echt goed losbarst!
  We kunnen onze huid heel goed beschermen, maar we denken daar niet altijd aan. Ook wil iedereen bruin worden en een ‘ouderwetse’ gedachte is dat je niet bruin wordt als je zonprotectie gebruikt. Dit is zeker niet het geval.

  Pigmentplekken te lijf
  Na de zomer worden wij als huidtherapeuten veelvuldig geconfronteerd met ongewenste zonschade, meestal in de vorm van pigmentvlekken. In onze huidtherapiepraktijk zijn er verschillende opties om pigmentplekken mee te lijf te gaan. Te denken valt aan camouflage, TCA peeling en laserbehandeling.
  Camouflagetherapie houdt in dat we met de patiënt ­samen naar een goede camouflagekleur zoeken en de patiënt leren hoe dit product aan te brengen. TCA peeling houdt in dat er een zuur op de huid aangebracht wordt dat het pigment eruittrekt. Deze behandeling moet wel 4 keer herhaald worden, en we doen de behandeling alleen in de winterperiode. TCA peeling en de zon verdragen elkaar namelijk niet zo goed. We starten deze behandeling 6 weken nadat de patiënt is bloot­gesteld aan de zon.
  De huidtherapeut kan in overleg met de patiënt ook voor lasertherapie kiezen. De laser ‘schiet’ de kleur uit de huid. Deze behandeling moet zeker twee keer herhaald worden.

  Acne behandelen
  Wat we in de praktijk vaak zien, is dat de ­acneproblemen na de zomer toenemen, doordat de huid dikker is ­geworden en de ontstekingen die bij acne horen ­onderhuids blijven en veel ontstekingen veroorzaken. Dus: meer puistjes. Deze acneproblemen kunnen zeker goed behandeld worden!
  Met onze TCA peelingen gaan we deze problemen zeker oplossen. Er zijn twee mogelijkheden: de Easy droxy peeling en de TCA pain-controlepeeling. Samen met de patiënt kijken we naar de beste oplossing en ook naar wat de patiënt aan zelfmanagement kan doen. De patiënt kan zelf thuis ook veel aan deze vervelende aandoening doen. De huidtherapeut leert de patiënt hoe met dit probleem om te gaan.

  Afhankelijk van de zorgverzekeraar wordt een deel van deze behandelingen vergoed. Vaak is een verwijzing van de huisarts of specialist noodzakelijk. Dit is terug te vinden in de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar.

  We wensen je een goede zomer!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply