Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • The Golden Girls: ‘grijs’ en gezellig
  Rate this post

  Iedereen heeft wel op de een of andere manier te maken met kanker. Je bent misschien zelf patiënt, of een of meerdere van je dierbaren hebben de ziekte. Het is dan fijn dat er een plek is waar je terechtkunt voor herkenning en steun.

  Het Vicki Brownhuis is het oudste inloophuis in Nederland en bestaat al 28 jaar. Het huis biedt een luisterend oor, psychosociale ondersteuning, lotgenotencontact en diverse activiteiten, voor alle leeftijden.

  Voor vrouwen van 45 jaar of ouder die kanker hebben (gehad), is er nu de lotgenotengroep The Golden Girls. Het idee hiervoor is vorig jaar ontstaan toen tijdens de inloopochtenden van het Vicki Brownhuis in ziekenhuis Bernhoven (Uden) een paar keer dezelfde dames zijn ontvangen. Vrijwilligster Barbara heeft toen het idee geopperd voor een lotgenotengroep. Hiervoor was meteen enthousiasme! Binnen het Vicki Brownhuis bestaan al meerdere lotgenotengroepen, onder andere voor vrouwen tot 45 jaar, de zogeheten ‘Bond Girls’. De nieuwe groep is voor vrouwen vanaf 45 jaar. Met hun ‘grijze haren’ kwamen de dames al snel op het idee van The Golden Girls, naar de populaire serie uit de jaren ’80-’90 die over de belevenissen van vier gezellige ‘grijze’ dames ging. Vrijwilligers bij het Vicki Brownhuis hebben de organisatie op zich genomen en op 22 januari 2020 kwamen The Golden Girls voor de eerste keer samen.

  Ervaringen en tips
  Vrijwilligers Antonet en Anja, beiden ervaringsdeskundigen, begeleiden de avonden. Er is met opzet geen vastomlijnd programma. The Golden Girls krijgen de ruimte om zelf de inhoud van de bijeenkomsten te bepalen. Het Vicki Brownhuis faciliteert de avonden. Antonet: ‘Natuurlijk komt de ziekte ook ter sprake, ervaringen en tips over omgaan met kanker en herstel van kanker worden gedeeld, persoonlijke inzichten worden uitgewisseld, vragen worden aan elkaar gesteld, maar het is vooral ook heel gezellig!’

  ‘Wat een herkenning!’
  Deelneemster Ingrid beleeft de eerste avond van The Golden Girls als volgt: ‘Ik heb tien heel leuke nieuwe dames leren kennen; allemaal echte Golden Girls! Ieder met haar eigen verhaal, waar we pas een héél klein stukje van hebben gehoord. Sommigen van ons zijn al klaar met onze behandelingen, anderen zitten er nog middenin, maar wat een herkenning! Het maakt niet uit waar we het over hebben; er is altijd wel iemand in de groep die het helemaal snapt. Zo fijn dit! Al met al heb ik een heel fijne avond gehad, waar ik weer enorm veel energie van krijg. Na een paar lastige dagen kan ik weer heel fijn door na vanavond!’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply