Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Tijd voor stemtherapie

  Iedereen herkent een schorre of hese stem. Bij sommigen is de stem wel eens helemaal weg. Vaak is dit van voorbijgaande aard en kun je snel je stem weer gebruiken om te communiceren.

  Bij een aantal mensen blijft een schorre of hese stem aanwezig. Anderen hebben last van pijn/vermoeidheid bij of na het spreken. Weer anderen ervaren een verschil in stemhoogte of een zwakkere stem. Dit kan leiden tot verkeerd stemgedrag. Verkeerd stemgedrag kan weer leiden tot meer of andere klachten. De problemen met de stem gaan dan niet vanzelf over. We spreken dan van een stemprobleem.
  De oorzaak van een stemprobleem is verschillend en kan ook een combinatie van factoren zijn. Het kan onder andere komen door verkeerd stemgebruik, problemen na griep-/ keelinfectie, problemen van neurologische aard, hormonale afwijkingen, spanning en stress, een globusgevoel (drukkend gevoel in de keel).
  Veel problemen hoeven niet ernstig te zijn, maar kunnen het normaal functioneren van de stem beïnvloeden. Je kunt dan het idee hebben dat jouw stem niet meer bij je hoort. Wanneer je meer dan twee weken het gevoel hebt dat jouw stem je stem niet meer is en er last van hebt in de communicatie of bij het uitvoeren van je beroep, is het raadzaam om via de huisarts of KNO-arts een bezoek te brengen aan de logopedist.

  De logopedist kan je via stemtherapie helpen je stem weer op de juiste manier te gaan ­gebruiken die bij je past.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply