Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Tijden veranderen…
  Rate this post

  Tijden veranderen; zo ook in de uitvaartbranche. Waar vroeger alles met pen en papier gedaan werd, werken we nu met een iPad. Het laten afdrukken van foto’s van negatieven is nu vervangen door een PowerPoint-presentatie of film op een tv-scherm. Muziek van cd komt bijna niet meer voor, maar de muziek wordt nu aangeleverd via een link van YouTube of Spotify of als mp3. Deze worden door ons omgezet en bruikbaar gemaakt voor een plechtigheid.

  Wij gaan mee met de tijd en proberen te voldoen aan de behoeften. Inmiddels hebben we een prachtige camera hangen en kunnen de plechtigheden bij ons in het Uitvaartcentrum opgenomen worden. De nabestaanden kunnen dan thuis in alle rust de plechtigheid nog een keer beluisteren en bekijken.

  In het dagelijks leven (denk aan werk, sport, vrijwilligerswerk of verenigingswerk) luister je naar elkaar en naar elkaars behoeften, en help je elkaar waar nodig. In de uitvaartbranche werkt dit eigenlijk hetzelfde. Je luistert naar wat nabestaanden tegen je zeggen, welke behoeften ze hebben, welke wensen er zijn. Met elkaar maak je er dan een mooi afscheid van. Op deze manier proberen wij als familiebedrijf oog te houden voor detail.

  Meedenkende groet van Mees, Henk, Harma en Ellen

  Praten over je uitvaart
  Misschien vind je het ongemakkelijk of confronterend om over je toekomstige eigen uitvaart te praten, en laat je de invulling hiervan liever over aan je naasten. Maar de invulling van je uitvaart kan juist ook aanleiding zijn voor mooie gesprekken over je dood met je partner of andere naaste: over wie jij bent, wat jouw drijfveren zijn en waarom het voor jou belangrijk is om dit aan anderen te laten zien. Door je uitvaart te bespreken, maak je het je dierbaren een stuk gemakkelijker.

  Misschien zijn er dingen die je absoluut niet wilt, of heb je bepaalde ideeën over bijvoorbeeld een rouwadvertentie. Open zijn over wat je niet wilt, is ook belangrijk. In de meeste gevallen vinden je dierbaren het waardevol om zich bezig te kunnen houden met de voorbereiding van je afscheid. Dit kan een belangrijke stap zijn in het verwerken van verdriet, gemis en rouw. Het (samen) invullen en regelen van je uitvaart kan leiden tot rust en een intense maar achteraf waardevolle en belangrijke tijd.

  Veel mogelijk
  De grotere openheid over de dood heeft ertoe geleid dat er veel mogelijk is tegenwoordig wat betreft gebruiken en rituelen. Geen uitvaartkist maar een rieten mand. Geen rouwauto, maar een Volkswagen, motor of een bus. Geen muziek uit boxen, maar een live-koor. Misschien vind je het lastig om je wensen op een rijtje te zetten en hier samen met je nabestaanden vorm aan te geven. Het kan dan fijn zijn om samen met een uitvaartverzorger na te denken en te praten over de mogelijkheden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply