Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Tijden veranderen
  Rate this post

  Mijn buurmeisje heeft kortgeleden haar artseneed afgelegd. Ik heb veel verhalen over haar co-schappen gehoord (leerperiode in het ziekenhuis) waarvan ik veel herkende, ook al is het bij mij al weer bijna 40 jaar geleden dat ik mijn coschappen liep in het academisch ziekenhuis en een ziekenhuis in het zuiden van het land.

  Dat laatste ziekenhuis bestaat al niet meer, maar had nog zalen waar 24 (!) mensen lagen. Je kunt je voorstellen dat dat geen echt goede plekken waren voor een gezonde nachtrust. De nonnen die dat ziekenhuis bestierden, gaven geen ­slaaptabletjes maar maakten iedere dag eiercognac in een grote pan. Wij gingen dan de bedden langs met een pollepel om die toe te dienen. En iedereen had natuurlijk een slaapprobleem, al was het maar om ook aan de eiercognac te kunnen… Dat wat er over was, werd door ons co-assistenten verorberd.

  Dat alcohol tijdens het werk normaal was, bleek op de verloskamers. Als we weer zelf een bevalling hadden gedaan, moesten we van de gynaecoloog in het winkeltje beneden een fles witte wijn (gekoeld) halen van het merk Entre-Deux-Mers, wat ’tussen twee zeeën’ betekent. Volgens de gynaecoloog moesten we dat echter interpreteren als ‘entre deux mères’, wat ’tussen twee moeders’ betekent. En die fles werd dan ook soldaat gemaakt, ook al zat de dienst er nog niet op.

  Alcoholgebruik is gelukkig heden ten dage absoluut verboden tijdens het werk, maar dat was toen nog heel gewoon.

  Karol Habryka

  Karol Habryka is werkzaam als huisarts in gezondheids­centrum Waterwijk Lelystad. Voor elke uitgave schrijft hij een column ForYou.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply