Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Tips voor meer verbinding in je relatie
  Rate this post

  Je kent het misschien wel: er gebeurt iets tussen jou en je partner en je begint met een enorme lijst van wat er allemaal niet goed is. Vervolgens trekt je partner zich terug, waardoor je nóg meer in de aanval gaat. In de Emotionally Focused Therapy van Sue Johnson noemen we dit de ‘dans van de aanvaller en de ­terugtrekker’. Een mooie metafoor hiervoor is die van de chimpansee en de schildpad.

  Het aanvallen van de chimpansee is protestgedrag over het verlies van de verbinding. Het stilzwijgen van de schildpad is het beschermen van de relatie. ‘Als ik nou maar niets zeg’, denkt de schildpad, ‘dan escaleert de boel niet’. Hij denkt: ‘Ik ga erover nadenken en over 3 dagen kom ik terug’, maar hij zegt hier niets over.
  Dit werkt als een rode lap op een stier voor de chimpansee en deze klopt nog harder op het schild van de schildpad. Deze trekt zich nog meer terug en blijft bijvoorbeeld een uurtje langer op kantoor, gaat meer sporten of met ­vrienden weg.
  De volgende fase is dat de schildpad klusjes gaat doen, zoals de afwasmachine uitruimen en de kinderen vaker in bed leggen. Hij/zij denkt: ‘Als ik nou maar goed mijn best doe, dan gaat hij/zij mij wel meer waarderen.’ Dit alles is aangepast gedrag, waarbij de kwetsbare ‘ik’ achterwege wordt gelaten.
  Doordat de schildpad niet in de authentieke zelf zit, maar in de aangepaste zelf, kan de schildpad hiervan uiteindelijk in een burn-out raken. De chimpansee overigens ook, want die is moe van het duwen en trekken.

  Het is niet zo dat je een chimpansee of een schildpad bent. Je vertoont het gedrag ervan en dit is niet in elke situatie hetzelfde. Hieronder vind je een lijst van protestgedrag (de chimpansee) en terugtrekgedrag (de schildpad).

  Protestgedrag
  Porren, prikken, iets in twijfel trekken, beschuldigen, eisen, plakkerig gedrag, klagen, de confrontatie ­opzoeken, ­aanvallen, de ander kleineren, ondervragen, zeuren, de ­ander de schuld geven, bekritiseren, overal ruzie om maken, de baas spelen, schreeuwen om je punt te maken, iemand door het huis achterna lopen, voortdurend bellen of appen, veroordelen en afkeuren.

  Terugtrekkend gedrag
  Redeneren, je verdedigen, je mond houden, het probleem bagatelliseren, advies geven, humor gebruiken, van je afzetten, vermijden, niet reageren, je afsluiten, sussen, kalmeren, inschikkelijk doen, de aandacht afleiden, je verweren tegen beschuldigingen, je terugtrekken, de kamer uit gaan en verstarren.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply