Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Tips om overgangsklachten aan te pakken
    Rate this post

    Opvliegers, gewrichtspijn, spierpijn, depressieve buien, gewichtstoename… Veelgehoorde klachten die ‘nou eenmaal bij de overgang horen’. Wanneer de klachten al te ernstig worden, lijkt hormoontherapie uitkomst te bieden. Maar veel vrouwen voelen helemaal niet voor deze kunstmatige oplossing en zoeken naar natuurlijke alternatieven.

    We ervaren gezondheid en vitaliteit als onze hormonen met elkaar in balans zijn. Als in de overgang twee belangrijke vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron, gaan dalen, verstoort dit het evenwicht. Het hangt van de balans in de algehele hormoonhuishouding af hoeveel iemand hier dan last van heeft. Met een paar belangrijke leefstijlaanpassingen kunnen we die balans zelf goed beïnvloeden.

    Voeding
    Gezonde voeding brengt je hormoonhuishouding terug in balans. Dat begint met het eten van voldoende gezonde vetten, want die vormen de basis van je geslachtshormonen. Daarnaast doe je er goed aan de geraffineerde koolhydraten en suikers te mijden. Symptomen die onder meer te maken kunnen hebben met het effect van suiker, zijn vermoeidheid, stemmingswisselingen, nervositeit, hartkloppingen, gewichtstoename en schildklierproblemen; niet geheel toevallig óók de symptomen die worden toegedicht aan de overgang! Voor een gezonde hormonale balans is verder van belang de juiste eiwitten te eten en hierin ook goed te variëren.

    Slapen
    In de afgelopen 20 jaar zijn we van gemiddeld 9 uur nog maar 7,5 uur per nacht gaan slapen. Als je slaapt, krijgt je lichaam de tijd om de batterijen weer op te laden en weefselcellen te repareren. Onvoldoende slaap verstoort de balans in hormonen die onze eetlust en voedselopname reguleren.

    Bewegen
    Elke vorm van bewegen die kracht kost is goed om bijvoorbeeld osteoporose te voorkomen. Bewegen zorgt er daarnaast voor dat je stresshormoon adrenaline wordt verbrand en dus afgebroken. Heb je veel stress, zet dan vooral je lijf in beweging, de beste manier om in balans te komen.

    Vitamine D van de zon
    We weten allemaal wel dat vitamine D samen met calcium belangrijk is voor sterke botten en een sterk gebit. Minder bekend is dat vitamine D ook van belang is voor onze weerstand en het functioneren van onze spieren. Ons lichaam maakt zelf vitamine D aan. Daar heeft het echter wel de zon voor nodig en die schijnt alleen van mei tot oktober krachtig genoeg. Daarnaast wordt het naarmate we ouder worden ook steeds moeilijker om vitamine D aan te maken.
    Overigens ontstaat osteoporose meestal niet door calciumgebrek, maar lijkt het probleem meer te liggen in het onvermogen van de beenderen om het calcium op te nemen. En dat is weer direct het gevolg van de lage oestrogeen­spiegel bij vrouwen ná de menopauze.

    Ontspanning
    Stress brengt je hormoonhuishouding uit balans. Zorg daarom voor voldoende échte ontspanning. Zorg ervoor dat je regelmatig alleen bent en echt tot rust kunt komen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply