Rate this post
 • Tips voor een positieve opvoeding
  Rate this post

  Tip 1: Maak tijd voor je kind
  Als je kind je iets wil laten zien, stop dan even waar je mee bezig bent en geef je kind aandacht. Dit hoeft niet veel tijd te kosten. Vaak is een minuutje al voldoende. Zo ontstaan korte momenten waarin je samen even iets leuks doet.

  Tip 2: Geef je kind een knuffel
  Meestal vinden kinderen het fijn om geknuffeld te worden of je hand vast te houden. Voor jezelf kan dit ook een rustmoment zijn. Een knuffel is een goede manier om te laten merken dat je van je kind houdt.

  Tip 3: Praat met je kind
  Praat met je kind over dingen waar het in ­geïnteresseerd is, over wat je kind die dag gedaan heeft en vertel ook wat je zelf die dag hebt meegemaakt, bijvoorbeeld tijdens het eten. Maar vraag ook even tussendoor tijdens het tekenen of knutselen aan je kind wat hij of zij aan het maken is.

  Tip 4: Geef je kind een complimentje
  Als je kind iets doet waar je enthousiast over bent, geef dan een gericht complimentje. Bijvoorbeeld bij een kind dat moeite heeft met opruimen: ‘Wat goed dat je de kleurpotloden hebt opgeruimd.’ Dat stimuleert je kind om het gedrag vaker te laten zien.

  Tip 6: Een goed voorbeeld doet goed volgen
  Leer je kind nieuwe vaardigheden door ze eerst voor te doen en je kind daarna de kans te geven om het zelf te doen. Als dit goed gaat, kun je hiervoor een complimentje geven.

  Tip 7: Maak duidelijke afspraken
  Maak duidelijke afspraken over wat je wel en niet van je kind accepteert. Neem de tijd om met het hele gezin te praten over de regels die in huis gelden en maak je kind ook duidelijk wat de consequentie is als regels overtreden worden.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply