Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Tips voor thuisonderwijs
    Rate this post

    Onderhand heeft iedere ouder met een schoolgaand kind in Nederland er mee te maken gehad: thuisonderwijs. Thuisonderwijs kan soms best lastig zijn. Want wanneer je zowel de rol van ouder als docent hebt, moet je kunnen balanceren. Maar hoe houd je het nu interessant voor je kind? En hoe verhoog je de prestaties?

    Werken op een aparte plek
    Het is belangrijk dat je kind werkt op een aparte plek in huis. Laat je kind niet op zijn of haar kamer leren. De bedoeling is dat de voor het leren bestemde plek in huis wordt geassocieerd met school. Daar leer je, en daar ruim je op als je klaar bent. Daarna sluit je het af.

    Je zou bijvoorbeeld op de overloop twee aparte bureautjes kunnen maken, zodat je toch een schoolse setting krijgt. Zet daar ook een bord neer met het schema voor die dag. Het is niet erg als het schema niet helemaal wordt opgevolgd. Zolang er maar iets van structuur is.

    Houd het leuk
    Thuisonderwijs moet leuk zijn en zeker niet ten koste gaan van het gezin. Dat doe je door allereerst alle stress die erbij komt kijken weg te nemen. Zorg ervoor dat je de lessen aanbiedt in een goed ritme. Beweeg, speel en ontspan, terwijl er ook serieus gewerkt wordt. Eigenlijk zouden er bij het leren geen spanningen en irritaties mogen zijn. Zijn die er wel, dan kun je het programma beter niet afmaken, maar eerst zoeken naar een manier om te ontspannen.

    Houd het leuk en simpel. Wees je ervan bewust dat je kind misschien al zelfstandiger of volwassener is dan je je in eerste instantie beseft. Kinderen hebben niet de hele dag hun ouders of een volwassene nodig. Leuk leren betekent ook zelfstandig leren. Laat je kind dus ook even alleen. In die tijd kun jij andere klusjes in huis doen.

    Blijf in beweging
    Stilzitten is moeilijk voor kinderen, en zeker als ze in een vertrouwde omgeving als thuis zijn. Kinderen moeten door de dag heen bewegen om de stof goed op te kunnen nemen. Even een pauze en spelen op het pleintje, een wandelingetje maken door de parken of een balletje trappen op het veld zorgt voor betere prestaties.

    Wissel beweging af met het leren uit een boek. Je kunt ook een schema maken, maar hanteer het schema niet te strak. Wanneer kinderen afdwalen kan het juist goed zijn even iets anders te doen. Zolang de taken maar aan het eind van de week allemaal gedaan zijn.

    Gebruik lesmateriaal van school en online hulpmiddelen
    Veel lesmateriaal wordt aangereikt door de school. Je kind leert uit de lesboeken, werkt in de werkboeken en doet waarschijnlijk ook digitaal oefeningen. Het werk dat de kinderen moet maken, wordt door scholen al klaargezet. De docent kan dan zien hoe en wanneer het werk gemaakt is. Dat zorgt voor steun en structuur.

    Online zijn er ook allerlei hulpmiddelen die het thuis leren gemakkelijker maken. Zo is er bijvoorbeeld Squla. Dat dient niet als vervanging voor het schoolwerk, maar als aanvulling. Bij Squla kunnen kinderen verschillende vakken oefenen op een leuke, speelse manier.

    Hoe doen anderen het?
    Lukt het bij jou thuis niet goed om je kinderen aan het werk te krijgen en aan het werk te houden? Vraag dan eens hoe andere ouders dat doen. Samen sta je sterk. Ervaringen delen met elkaar is altijd een goede manier om nieuwe inzichten op te doen. Misschien kom je er dan nog niet uit. In zo’n geval kun je hulpverleners van school inschakelen.

    Laat kinderen ook met elkaar praten: hoe ervaren zij het thuis leren? Wat vinden ze moeilijk? Wat vinden ze leuk? Welke tips kunnen ze elkaar geven om het leuk te houden? Iedere ouder heeft natuurlijk een eigen manier van thuisonderwijs aanbieden. Via je je kind kun je veel informatie over een goede aanpak vergaren.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply