Rate this post
 • Trainen bij kanker werkt
  Rate this post

  Eén van de klachten die je vaak ziet bij borstkankerbehandelingen is vermoeidheid. Vermoeidheid kan leiden tot een lagere kwaliteit van leven, verminderd functioneren op het gebied van activiteiten in het dagelijks leven (zoals traplopen, boodschappen doen en het huishouden doen). Ook kun je last krijgen van bewegingsbeperkingen, waardoor je pijn hebt bij het bewegen van je arm en/of schouder.

  Fysieke training is onmisbaar voor optimaal herstel bij of na kanker. Onco-Sporten houdt je fit, zodat je zo sterk als mogelijk gewapend tegen wat bij de diagnose ‘kanker’ komen gaat. Hoe eerder je start met trainen, des te beter je weerstand, des te sneller je herstel kan gaan, als je je maar niet over- of onderbelast en leert omgaan met bijwerkingen van je behandelingen. Oedeem- en OncologieFysiotherapie Utrecht kan je daarbij helpen:

  OOFU bestaat uit 7 gespecialiseerde fysiotherapeuten die zich uitsluitend met oncologie en oedeem bezighouden. De oncologiefysiotherapeut is gespecialiseerd in het herkennen, behandelen en begeleiden van bewegingsproblemen die kunnen ontstaan door kanker of door de medische behandelingen ervan.

  Naast fysieke klachten kunnen ook psychische en sociale factoren een rol spelen. Deze factoren worden bespreekbaar gemaakt en de oncologiepatiënt wordt gecoacht op dit specifieke vlak. Oncologiefysiotherapie kan worden ingezet tijdens alle fases van de ziekte. Ook wanneer geen uitzicht meer is op genezing, is trainen zinvol. De training kan al worden gestart voordat de chemotherapie of operatie plaatsvindt. Hoe fitter je de behandeling in gaat, hoe beter je herstelmogelijkheden zijn: het ‘better in, better out’-principe.

  Maatwerk
  OOFU werkt met wetenschappelijk onderbouwde trainingsrichtlijnen (www.oncoline.nl). Het trainen wordt uitdagend gemaakt doordat voor iedere oncologiepatiënt een schema op maat wordt opgesteld. Dat wordt tijdens de revalidatie middels testen steeds zorgvuldig aangepast. Trainen kan individueel of met anderen samen.

  Oedeemfysiotherapie
  Oncologiepatiënten kunnen last hebben van oedeem als gevolg van de ziekte of door de bijwerkingen van behandelingen tegen kanker. Oedeem, een abnormale ophoping van lymfevocht, wordt veroorzaakt door een verstoring in het lymfesysteem. Deze verstoring betreft meestal de lymfeafvoer en kan ontstaan door een operatie, een lymfkliertoilet of een andere beschadiging van het lymfestelsel. De oedeemfysiotherapeut maakt gebruik van verschillende specialistische technieken om het oedeem te behandelen. Compressie en zelfmanagement zijn onmisbare onder­delen in de oedeembehandeling. Lees hier over op www.lymfoedeem.nl of www.oofu.nl.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply