Zowel mannen als vrouwen hebben tegenwoordig een goed gevulde agenda en grote ambities. Het is niet meer zo vanzelfsprekend dat dit alles op een lager pitje wordt gezet omdat twee mensen een relatie krijgen. De bekende elementen ‘huisje, boompje, beestje’ komen vaak later en soms zelfs helemaal niet.
Maar of we het nu druk hebben of niet: we worden nog steeds verliefd, gaan relaties aan en krijgen kinderen. Er zijn allerlei relaties mogelijk: tussen hetero’s, tussen homo’s en lesbiënnes, de directeur met zijn secretaresse, de cougars: je ziet overal relaties ontstaan. Wel gaan we steeds meer op zoek naar de ideale partner. Hij/zij heeft een goede baan, een eigen sociaal netwerk en boeiende hobby’s. Ook heeft hij/zij aandacht voor je en interesse in je, maar stelt zich niet afhankelijk op. Kortom: de lat wordt heel hoog gelegd.
Afspraken maken
Als de relatie leidt tot een huwelijk, worden er vaak huwelijkse voorwaarden opgesteld. Die gaan meestal over geld en bezit, maar waarom gaan die niet over bijvoorbeeld carrièrekansen, de verdeling van de huishoudelijke taken en eventueel de zorg over de kinderen? In enkele gesprekken bij een mediator kunnen deze praktische, niet voor de hand liggende onderwerpen aan bod komen. Er kunnen afspraken worden gemaakt en daarmee worden een hoop discussies in een later stadium voorkomen.
Het juiste perspectief
Maar waarom geld uitgeven aan iets wat je toch prima zelf kunt regelen? Waarom eigenlijk niet? Een perfecte huwelijksdag kost immers vaak duizenden euro’s. Daar vallen de kosten voor een mediator bij in het niet. De onafhankelijke mediator leidt het gesprek tussen jou en je partner en kan de zaken in het juiste perspectief zetten. Immers: wat voor jou vanzelfsprekend is, hoeft dat niet te zijn voor je partner.
Crisis
Liefde is gezond. Wanneer we ons verbonden voelen met anderen, zijn we op ons best. Vervolgens heb je die perfecte relatie, een boeiende carrière, en daar is dan de zwangerschap van je eerste kind.
Wist je dat meer dan de helft van de relaties een crisis doormaakt vlak na de geboorte van het eerste kind?
Oorzaken hiervoor zijn er ten overvloede. Na de komst van je kind verandert er veel: naast partners wordt je ook ouders…
– Je ervaart gevoelens waarvan je niet wist dat je ze
kon voelen.
– Op zwangerschapsgym leer je puffen, maar zelden komt aan bod hoe je kunt omgaan met deze grote emoties.
– Overwerken, spontaan uitgaan en dergelijke is vaak niet meer mogelijk.
– Je seksleven verandert.
Een duivels dilemma?
Ik ben ervan overtuigd dat een carrière, een goede relatie en een gezin prima kunnen samengaan. Alleen: het is geen vanzelfsprekendheid. Neem de tijd en sta stil bij je eigen wensen en verlangens.
Reageer op dit artikel