Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Tumoren markeren met een jodiumzaadje
  Rate this post

  De Borstkliniek in Franciscus Gasthuis maakt ­gebruik van het preoperatief (vóór de operatie) markeren van niet of slecht voelbare tumoren met behulp van een radioactief jodiumzaadje.

  Voor een borstkankeroperatie is het soms nodig om de tumor in de borst te markeren. Zo weet de chirurg precies waar hij moet opereren. Vroeger werd het markeren van de tumor gedaan op de Röntgenafdeling, door een draad te plaatsen in de tumor, direct voor de operatie. Tegenwoordig kunnen chirurgen de tumor markeren met een klein radioactief zaadje: een jodiumzaadje. Het voordeel hiervan is dat het zaadje bijna niet kan verplaatsen.

  Hoe werkt het zaadje?
  Het jodiumzaadje geeft een zeer lage stralingsdosis af, die niet schadelijk is voor de patiënt en zijn omgeving. Bij een borstsparende operatie kan de chirurg met een speciaal apparaat heel gericht het zaadje, en daardoor de tumor, opsporen en verwijderen. ‘Door gebruik te maken van het jodiumzaadje, kunnen wij bij een borstsparende operatie nóg gerichter opereren, waardoor minder gezond weefsel wordt verwijderd’, aldus Wietske Vrijland, chirurg bij de Borstkliniek. ‘Ook kan ik zelf de optimale toegangsweg tot de tumor kiezen, terwijl ik bij de andere methode afhankelijk was van de manier waarop de draad was ingebracht.’

  Een rustiger moment
  Naast voordelen voor de artsen biedt de methode veel voordelen voor patiënten. De periode in aanloop naar de borstoperatie is vaak erg stressvol. Het jodiumzaadje kan al op een eerder en daardoor rustiger moment worden geplaatst. Daarnaast zorgt het gerichter opereren voor een beter cosmetisch resultaat en wordt de kans op een tweede operatie verkleind.

  Zaadje op beide locaties Borstkliniek
  Bij de nieuwe methode neemt het comfort voor de patiënt aanmerkelijk toe. Deze nieuwe markerings­methode wordt begin 2017 ook aangeboden op de andere locatie van de Borstkliniek: Franciscus Vlietland in Schiedam.

  Eerste patiënten behandeld
  Ruim 40 patiënten zijn inmiddels behandeld met deze vrij nieuwe methode. Zowel de artsen als patiënten zijn tevreden over de techniek. Door gebruik te maken van het jodiumzaadje, wordt de afwijking in de borst door de chirurg sneller en beter gevonden, waardoor preciezer kan worden geopereerd met een beter cosmetisch resultaat voor de patiënt. De ontwikkelingen gaan daarnaast gewoon door.
  Met behulp van jodiumzaadjes kunnen nu ook tumoren in de lymfeklieren en grotere gebieden in de borst worden afgebakend. Voordeel hiervan is dat ook bij grotere tumoren borstsparend kan worden geopereerd met een beter cosmetisch resultaat. Daarnaast doen chirurgen in Franciscus Gasthuis nu ook onderzoek naar het lokaliseren van tumoren met jodiumzaadjes in andere gebieden van het lichaam.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply