Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Uit balans door de overgang?
    4/4 - (1 stemmen)

    De hedendaagse vrouw anno 2015 is actief en staat volop in het leven. Zij combineert werk met moederschap, huishouden en vaak ook de zorg om (schoon)ouders. Zij hebben te maken met ongesteldheid, zwangerschap, de overgang… Het vrouwenlichaam leidt dan ook een turbulent leven. Zolang de hormonen in evenwicht zijn, is er niets aan de hand en voelen zij zich goed. De hormoonwisselingen die gepaard gaan met bijvoorbeeld ongesteldheid en de overgang, kunnen ervoor zorgen dat de vrouw uit balans raakt. PMS, opvliegers, stemmingswisselingen, slecht slapen en gewichtstoename zijn een greep uit de klachten die dan kunnen optreden.

    Uit onderzoek is gebleken dat 34% van het ziekteverzuim bij gezonde, werkende vrouwen verklaard kan worden door hormoonwisselingen zoals die bijvoorbeeld optreden in de overgang. Preventie en behandeling van deze klachten kunnen veel gezondheidswinst opleveren, ook op de lange termijn! Door het wegvallen van onder andere oestrogenen valt ook de natuurlijke bescherming van de vaatwanden weg, waardoor vrouwen meer kans maken op het krijgen van hart- en vaatziekten. Na de overgang is het aantal vrouwen dat overlijdt aan hart- en vaatziekten groter dan het aantal mannen. Dit komt mede doordat die bij vrouwen niet altijd opgemerkt worden.

    Passende adviezen
    Als diabetes- en praktijkverpleegkundige hoor ik veel van bovenstaande klachten op het spreekuur. Dit heeft ertoe geleid dat ik mij verder ben gaan specialiseren en de opleiding tot verpleegkundig overgangsconsulente aan het Erasmus MC heb gedaan. Ik heb mijn eigen praktijk opgericht om vrouwen met hormonale problemen een luisterend oor te kunnen bieden en van passende adviezen te kunnen voorzien. Dit kunnen dus vrouwen met PMS zijn, vrouwen met vragen over en/of klachten van de overgang (of de gevolgen hiervan), maar ook vrouwen met borstkanker. Zij kunnen eveneens met deze klachten te maken krijgen door hun behandeling en het volledig uit balans zijn.

    Samenwerking
    Er is in het Westland veel mogelijk op het gebied van het behandelen van klachten zonder dat hier medicijnen voor benodigd zijn. Ik werk dan ook met veel hulpverleners samen om de vrouw weer in balans te krijgen. Hiernaast heb ik goede contacten met alle huisartsen in de regio en kan ik met hen overleggen indien dit noodzakelijk is, bijvoorbeeld wanneer medicamenteuze ondersteuning wel gewenst is.

    Vergoeding en verwijzing
    Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging voor verpleegkundig overgangsconsulenten. Consulten worden vaak gedeeltelijk vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent. Kijk hiervoor in de vergoedingenwijzer van de zorgverzekeraar. De vergoedingen hebben geen invloed op het eigen risico. Er kan zonder verwijzing van de huisarts een afspraak gemaakt worden.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply