Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Uitdagingen in de opvoeding
  Rate this post

  ‘Ik vind die brutale mond van mijn zoon misschien nog wel het ergste. Dat raakt mij zó enorm…’ Tegenover mij zit een geëmotioneerde moeder. Haar zoon is 8 jaar oud en niet de gemakkelijkste. Regelmatig is er thuis een ontploffing, waarbij er met deuren gesmeten wordt en de gemoederen flink oplopen. Verdrietig zegt ze: ‘Ik dacht vroeger dat ik een leuke moeder zou zijn, maar ik ben alleen maar boos op hem.’

  Sommige kinderen reageren enorm fel op een antwoord dat niet in hun straatje past, op een toon die wellicht iets te belerend in hun oren klinkt, of op een blik die hen niet aanstaat. Ligt het aan het karakter van je kind? Doe je als ouder iets fout of …? Vaak betreft het heel gevoelige kinderen met een intern alarmsysteem dat heel nauw afgesteld staat. Ze vatten alles snel persoonlijk op. Eén ding is zeker: je bent niet de enige die hiermee te maken heeft.

  Angst
  Waarom reageren deze kinderen toch zo fel? Bij boosheid, maar ook bij onzekerheid, zit vaak angst erachter. ‘Ben ik wel goed genoeg?’, ‘Houd jij wel van mij?’ en ‘Ben jij er wel als ik je nodig heb?’ zijn vragen die hierbij een rol kunnen spelen. Begrip, vertrouwen en rust zijn dan nodig om een kind weer in balans te brengen. Daarom werk ik zowel met kinderen als hun ouders, in hun eigen vertrouwde omgeving. Ouders kunnen hierin een heel mooie en actieve rol spelen.

  Aan het werk
  ‘Kun je andere manieren vinden die fijner zijn?’, vraag ik aan hem. Hij ligt heerlijk ontspannen op de bank. Vanuit zijn onderbewustzijn krijg ik direct een heel duidelijk antwoord: ‘Ja!’ Het vertrouwen is er, de connectie is goed. Nu kan het gedrag omgebogen worden naar gedrag dat voor hemzelf en zijn omgeving prettiger is. Na een half uurtje kijkt hij me vrolijk aan. ‘Ik ga weer spelen. Goed?’, zegt hij. Hij rent de trap op naar zijn moeder, die boven de was aan het opruimen is. ‘Mam, zullen we straks samen een spelletje doen?’

  Actie, reactie
  Ze zit nog een beetje confuus voor zich uit te kijken. ‘Hoe voelt het voor jou, nu je dit weet?’, vraag ik haar. ‘Het is eigenlijk helemaal niet zo raar dat hij zo op mij reageert. Ik begrijp nu waar hij mee worstelt, maar ook waarom ik zo reageer. En hoe mijn reactie als een rode lap voor hem werkt. Er is me veel duidelijk geworden.’

  De bevestiging
  Een paar dagen later krijg ik een appje: ‘Het is zó fijn! Ik weet nu hoe ik moet reageren als ik merk dat er weer spanning tussen ons is. Dat werkt direct kalmerend. Ook zoekt hij vaker toenadering en hebben we weer prachtige gesprekken samen. Jouw inzet heeft daar enorm bij geholpen. Ik geniet weer van hem. Dat is lange tijd niet geweest. Ik heb er weer vertrouwen in dat we er samen wel uitkomen.’ Zo’n berichtje, daar doe ik het voor!

  Zie je dat jouw kind niet lekker in zijn vel zit of ervaar jij uitdagingen in het ouderschap en ben je benieuwd of ik je daarbij kan helpen? Stuur dan een berichtje naar info@shiningkids.nl en ik neem contact met je op.

  Annemiek Wils

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply