Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Uitgebreide zorg rondom darmkanker
  Rate this post

  In Nederland krijgen meer dan 10.000 mensen per jaar te horen dat ze darmkanker hebben. Darmkanker is daarmee een van de meest voorkomende vormen van kanker.

  Maag-, Darm- en Leverzorg (MDL) is onderdeel van het aanbod van het IJsselland Ziekenhuis. Het MDL-centrum van het IJsselland Ziekenhuis is hét regionale centrum voor de behandeling van darmpoliepen en darmkanker, inclusief de uitzaaiingen hiervan.

  Door een hechte samenwerking tussen de maag-darm-leverartsen en -chirurgen kan het ziekenhuis de behandeling van darmkanker én de voorstadia daarvan in de volle breedte aanbieden. Belangrijk zijn de minimaal invasieve behandelmethodes; een behandelmethode waarbij de arts met apparatuur in het te behandelen of te onderzoeken lichaamsdeel binnengaat, zoals een endoscopische ingreep, maar waarbij geen snede nodig is. 

  Poliepen en darmkanker
  Grote poliepen en beginnende vormen van darmkanker die bij een darmonderzoek (coloscopie) – bijvoorbeeld via het bevolkingsonderzoek – zijn gevonden, kunnen meestal in het MDL-centrum worden verwijderd. Dit gebeurt met behulp van een coloscopie met geavanceerde technieken (ESD, EFTR), en dus zonder buikoperatie.
  Daarnaast is het centrum een van de gespecialiseerde centra waar naast de gangbare darmoperaties ook gecombineerde operaties voor sommige grote poliepen en beginnende vormen van darmkanker plaatsvinden door een MDL-arts én een chirurg. Uit onderzoek in het centrum is gebleken dat daardoor bij 80% van deze patiënten een grote buikoperatie kan worden voorkomen.

  Operaties via de anus
  Al vele jaren is het MDL-centrum een verwijscentrum voor operaties via de anus voor poliepen en darmkanker in een vroeg stadium. Deze kennis en expertise hebben er nu ook voor gezorgd dat het centrum deze techniek bij grotere tumoren kan toepassen. Hierdoor kan een blijvend stoma na een darmoperatie vaker worden voorkomen.

  Samen met enkele andere ziekenhuizen in Nederland doet het centrum mee aan vooruitstrevend onderzoek. Hierbij wordt onderzocht welke patiënten met endeldarmkanker na de voorbehandeling met bestraling en chemotherapie geen operatie meer nodig hebben. Dit wordt ‘Wait-and-See’ bij endeldarmkanker genoemd.

  Uitzaaiingen bij darmkanker
  Voor de patiënten die helaas uitzaaiingen van darmkanker naar de lever hebben, kan het MDL-centrum in het IJsselland Ziekenhuis een behandeling via een kijkoperatie bieden. Patiënten zijn zo sneller weer op de been en de oncologische uitkomsten zijn hetzelfde. Hiernaast wordt het IJsselland Ziekenhuis het vierde centrum in Nederland waar de zogeheten ‘chemopomp’ geplaatst zal worden in het kader van een veelbelovend onderzoek. Kijk voor meer informatie hierover op www.chemopomp.nl.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply