Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Uitgeput na kanker? Gebruik de sandwichmethode!
    Rate this post

    ‘Het is zó snel gezegd: ‘Ik ben óók weleens moe.’ Iedereen is natuurlijk weleens moe, maar de vermoeidheid die mensen voelen na hun behandeling tegen kanker, is van een heel andere aard. Die vermoeidheid komt vaak plotseling, voelt als uitputting en gaat niet over met rust.’

    Aan het woord is Ineke Vogel, GZ-psycholoog met een oncologische specialisatie bij de Vruchtenburg en gastspreker bij Café Scarabee op 30 juni 2017. Het was de eerste avond van een reeks avonden over kanker als chronische ziekte. Hieronder een samenvatting van haar verhaal.

    Geen ontkomen aan
    Ineke Vogel vertelde die avond over oorzaken die aan die vermoeidheid ten grondslag liggen. Allereerst zijn er de lichamelijke en medische oorzaken, zoals de behandeling zelf, medicatie, een veranderd activiteitenpatroon en een ander eetpatroon. Dan zijn er psychische zaken die veel energie kosten: angst, onzekerheid, schuldgevoel en machteloosheid. Ten derde zijn er op sociaal gebied ook allerlei veranderingen: een ander dagritme, veranderde rolpatronen, verwachtingen van anderen en de vraag om hulp. Al deze aspecten kosten zoveel energie dat aan vermoeidheid niet meer valt te ontkomen.

    Zoeken naar een balans
    Er blijken echter ook factoren te zijn die de zware vermoeidheid in stand houden. Deze kunnen we beïnvloeden, al is daar soms hulp bij nodig van een psycho-oncologisch therapeut of oncologische fysiotherapeut. Ook een bezoek aan een inloophuis zoals Scarabee kan daarbij een steun zijn. Het is vaak een combinatie van factoren die de vermoeidheid niet laat verdwijnen. Van de angst dat de kanker weer terugkomt tot een verstoord slaapwaak-ritme. Bij het leren hanteren en verminderen van die vermoeidheid draait alles om het begrip ‘balans’. Dit betekent niet meer energie geven dan je hebt en prioriteiten stellen.

    Langzaam vooruitgang boeken
    De energie die je nog hebt, is in de eerste plaats voor jezelf, daarna voor je naaste. ‘Verspil’ geen energie aan mensen die verder weg van je staan. Dit is absoluut niet egoïstisch, want het alternatief is roofbouw plegen op je lichaam en op je herstel. En verdeel die energie dan ook nog eens goed over de dag. Gebruik hiervoor de ‘sandwichmethode’: ga iets doen, neem pauze, doe weer iets, en neem weer je rust.
    Ook bij de verwerking valt winst te halen. Het is belangrijk om je te realiseren dat het nooit meer wordt zoals het was. Je leven is op zijn kop gezet en er is tijd nodig om te leren daarmee om te gaan. Neem je laagste niveau als ijkpunt, dan zul je zien dat je langzaam maar zeker vooruitgaat.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply