Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
 • Uitvaart & geboorte op één dag…
  4/4 - (1 stemmen)

  Na een melding van overlijden ontmoet ik de familie in het huis van vader. Vader is die middag in het ziekenhuis overleden. Hij is 83 jaar geworden. De familie geeft aan dat zij er, ondanks het verdriet, allemaal vrede mee hebben. Ze vertellen mij dat vader een week geleden nog bij het huwelijk van een van zijn kleinkinderen was en daar heeft genoten.

  Tijdens het bespreken van de uitvaart vraag ik onder andere of ik een code voor een internetuitzending moet aanvragen bij het crematorium. Daar wordt door meerdere familieleden bevestigend op geantwoord. Het blijkt dat een van de kleindochters hoogzwanger is en elk moment kan bevallen. Zij kan dan vanuit huis via internet de plechtigheid volgen, want de verwachting is dat het kindje vóór de plechtigheid geboren wordt.

  In de dagen voorafgaand aan de uitvaart spreek ik de familie regelmatig. Uiteraard vraag ik ook steeds of er al een kindje is geboren. Dat is niet het geval. De familie zal het mij laten weten zodra het kindje geboren is.

  Op de dag van de uitvaart krijg ik een paar uur voor de afscheidsplechtigheid een berichtje. Er is een gezonde achterkleindochter geboren. Ik ben er ontroerd door. Wat een bijzonder moment. Nu is de cirkel weer rond.

  Tijdens de plechtigheid zingen de nieuwbakken oma en tante het lied ‘The Family Tree’ van Venice. Dat gaat over het afscheid nemen van één van hen, maar dat de stamboom altijd zal blijven groeien. Toepasselijker kon op dit moment niet. In de zaal is de ontroering voelbaar. Iedereen beseft dat op deze speciale dag leven en dood heel dicht bij elkaar komen.

  Lieve Mieke,
  Wat zijn wij als familie dankbaar dat je de uitvaart hebt begeleid van onze (schoon)vader, opa en man Herman. Na enkele ervaringen bij grote uitvaartondernemingen wilden we zó graag iemand die vanuit haar hart mensen wil begeleiden op het moeilijkste moment in hun leven. Je hebt kennisgemaakt met Herman en grotendeels de wensen doorgesproken. De klik was er direct. Vanuit jouw ervaring kon je ons vertellen wat we redelijkerwijs konden verwachten, maar ook wat je met gemak kon besparen. Want de een zijn dood, is bij anderen echt hun brood. Die eerlijkheid hebben we zo ontzettend gewaardeerd.Toen je kwam, nadat Herman was overleden, straalde je zoveel rust uit, en haalde je ons zoveel werk uit handen! Je dacht niet alleen aan Herman, maar ook aan ons. En die warmte hebben wij dag na dag mogen ervaren. Als we een vraag hadden: een appje of belletje en binnen no-time hadden we antwoord. Lieve Mieke, je steekt met kop en schouders boven alle grote namen uit. Mochten wij ooit nog voor de keuze staan, dan is de keus niet moeilijk en schakelen wij jou graag weer in. Je bent een mooi mens, en je bent goud waard!

  Persoonlijke aandacht vanuit het hart
  Ik heb 15 jaar met veel plezier gewerkt als secretaresse. Ik kreeg veel voldoening als ik collega’s kon helpen om dingen goed te regelen, met ze mee te denken of naar ze te luisteren, maar ik had altijd een onverklaarbare onrust over mij.

  Na het te jong overlijden van mijn vader kwam er bij mij een denkproces op gang. Ik dacht: ‘Stel, ik word óók maar 59 jaar. Wat kan ik dan nog betekenen voor een ander?’ Tijdens een zoektocht van 3 jaar zei mijn oudste dochter: ‘Mama, is het beroep ‘uitvaartbegeleider’ wat voor jou?’. Dat was de aanleiding om de opleiding tot uitvaartbegeleider te gaan volgen.

  Ik ben heel blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Het beroep past bij mij. Je denkt mee, je ontzorgt en brengt rust. Mensen moeten beslissingen nemen waar ze vaak niet eerder over hebben nagedacht. Als uitvaartbegeleider moet je aanvoelen en goed kunnen organiseren. En dat is een kracht van mij.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply